Translate

вівторок, 14 квітня 2020 р.

Про виплату допомоги на оздоровлення

    Чи виплачується медичним і фармацевтичним працівникам державних та комунальних закла­дів охорони здоров'я допомога на оздоровлення в розмірі посадового окладу, якщо щорічну основну відпустку поділено на частини, перша з яких, напри­клад, п'ять календарних днів, а також якщо праців­ник бере основну відпустку за минулі роки?
О. Павличук, м. Одеса

    Відповідь. Згідно зі статтею 8 Закону України «Про оплату праці» умови оплати праці працівників установ й організацій, що фінансуються з бюджету, визначаються Кабінетом Міністрів України.

    Умови оплати праці працівників закладів охорони здо­ров'я затверджено наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ со­ціального захисту населення» (зі змінами, далі — Умови), розробленим на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці праців­ників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієн­тів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» (зі змінами).
    Відповідно до п. 5.11 Умов керівники мають право на­давати працівникам матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання.
    Під час формування фонду оплати праці на рік для кож­ного працівника передбачається тільки одна матеріальна допомога, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більш ніж один посадовий оклад на рік.
    Відповідно до п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 524 «Питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджет­ної сфери» (зі змінами) медичним і фармацевтичним пра­цівникам державних та комунальних закладів (установ) ви­плачується допомога на оздоровлення в розмірі посадо­вого окладу під час надання основної щорічної відпустки.
    За статтею 12 Закону України «Про відпустки» щорічну від­пустку на прохання працівника може бути поділено на части­ни будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів.
    У разі поділу щорічної відпустки на частини допомога на оздоровлення може виплачуватися працівникові під час надання однієї (будь-якої) частини щорічно? відпустки за відповідний період роботи за заявою працівника.
    Надавати матеріальну допомогу за попередні періоди чинним законодавством не передбачено.

Джерело: Щодо права на додаткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар