Translate

понеділок, 20 липня 2020 р.

Щодо подання податкової декларації


   Чи зобов'язана подавати квартальну (річну) декларацію про майновий стан і доходи ФОП, яка перейшла зі спрощеної системи оподаткування на загальну (зокрема, новостворена), якщо протягом звітного періоду діяльності не вела, доходу від підприємницької діяльності не одержувала та не має інших джерел доходів, що підлягають декларуванню?

   Відповідь. За пунктом 177.5 ст. 177 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) фізичні особи — підприємці подають до контролюючого органу податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — податкова декларація) за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені Кодексом для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи.

    ФОП, які перейшли зі спрощеної системи на загальну систему оподаткування, подають податкову декларацію за результатами звітного кварталу, в якому відбувся перехід на загальну систему оподаткування (пп. 177.5.2 п. 177.5 ст. 177 Кодексу).
   Згідно з п. 177.11 ст. 177 Кодексу ФОП подають річну податкову декларацію у строк, визначений пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Кодексу, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їхнього походження з України та іноземні доходи.
    Порядок подання річної податкової декларації, а також перелік випадків, у разі яких платник податку звільняється від обов'язку щодо подання податкової декларації, встановлено ст. 179 Кодексу.
    Отже, якщо ФОП перейшла зі спрощеної системи оподаткування на загальну, то вона подає до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси податкову декларацію за звітний (податковий) період, шо дорівнює календарному кварталу. Після закінчення року згідно з пп. 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 Кодексу така ФОП має подати податкову декларацію за базовий (податковий) період, що дорівнює календарному року, — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.
   Згідно з абзацом першим п. 49.2 ст. 49 Кодексу платник податків зобов'язаний за кожний установлений Кодексом звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності.
   Отже, в разі відсутності об'єктів оподаткування або показників, які підлягають декларуванню відповідно до вимог Кодексу, у ФОП не виникає зобов'язання подавати податкову декларацію.

Джерело:  Щодо подання податкової декларації // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар