Translate

понеділок, 20 липня 2020 р.

Щодо права пасинків на одержання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця

   Чи має право пасинок нарівні з рідними дітьми загиблого військовослужбовця на одержання одноразової допомоги?
Н. Стеценко, Харківська обл. 

   Відповідь. Згідно зі ст. 161 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (зі змінами) члени Сім'ї та батьки загиблого (померлого) військовослужбовця, військовозобов'язаного або резервіста визначаються відповідно до Сімейного кодексу України, а утриманці — відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (зі змінами, далі — Закон).

   Відповідно до Закону утриманці визначаються ст. З0 та 31, зокрема ст. З0 Закону передбачено, що право на пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сімей загиблих, померлих або таких, що пропали безвісти, військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які перебували на їхньому утриманні (ст. 31 Закону).
Незалежно від перебування на утриманні годувальника пенсію призначають: непрацездатним дітям; непрацездатним батькам і дружині (чоловікові), якщо вони після смерті годувальника втратили джерело засобів до існування, а також непрацездатним батькам і дружині (чоловікові) військовослужбовців, осіб, які мають право на пенсію за цим Законом, які загинули чи померли або пропали безвісти в період проходження служби або пізніше внаслідок поранення, контузії, каліцтва чи захворювання, що мали місце під час служби.
   Непрацездатними членами сім'ї вважаються, зокрема, діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старше цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. При цьому братам, сестрам та онукам право на пенсію надають у тих випадках, якщо у них немає працездатних батьків.
   Вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажисти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, а також професійно-технічних, вищих навчальних закладах (у тому числі у період між завершенням навчання в одному із зазначених навчальних закладів та вступом до іншого навчального закладу або у період між завершенням навчання за одним освітньо-кваліфікаційним рівнем та продовженням навчання за іншим за умови, що такий період не перевищує чотирьох місяців), мають право на пенсію в разі втрати годувальника до закінчення навчальних закладів, але не більш як до досягнення ними 23 років.
   Відповідно до ст. 31 Закону члени сім'ї померлого вважаються такими, що перебували на його утриманні, якщо вони були на його повному утриманні або одержували від нього допомогу, яка була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.
   Водночас ст. 34 Закону визначено, що пасинок і падчерка, якщо вони не одержували аліментів від батьків, мають право на пенсію нарівні з рідними дітьми.
    Тобто для визначення відповідно до Закону пасинка утриманцем для отримання одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця необхідними умовами є: неотримання пасинком від рідного батька аліментів або неотримання ним пенсії в разі втрати годувальника (тобто не був утриманцем батька), не досяг 18 років або є студентом денної форми навчання і не досяг 23-річного віку.
 
Джерело:  Про збереження за військовослужбовцем місця роботи і середнього заробітку // Праця та зарплата. - 2020. - № 11. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар