Translate

середу, 29 липня 2020 р.

Щодо збереження місця роботи і середнього заробітку

    Чи зберігається за працівничком, який уклав за власним бажанням контракт на проходження військової служби строком на один рік та більше або проходить строкову військову службу, місце роботи і середній заробіток? Хто має відшкодувати роботодавцеві виплачену такому працівникові зарплату?
М. Денисенко, м. Київ

    Відповідь. Законом України від 24.12.2015 р. № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до ст. 119 КЗпП. відповідно до яких починаючи з 1 січня 2016 р. роботодавцям не передбачено компенсації за виплату середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу в особливий період.

   Відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, призваними на строкову військову службу або прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі через укладення нового контракту на проходження військової служби, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову. Таким працівникам проводиться виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
   Ці норми передбачають, що між працівником, призваним на строкову військову службу або прийнятим на військову службу за контрактом в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, і працівник лише увільняється від виконання обов'язків зі збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку строком до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення.
   Виплати компенсації роботодавцям у межах середнього заробітку працівників, призваних або прийнятих на військову службу в особливий період, за рахунок коштів державного бюджету не передбачено. Тобто середній заробіток таким працівникам виплачується за рахунок коштів роботодавця.
   Водночас ст. 36 КЗпП, зокрема, передбачено, що підставою припинення трудового договору є призов або вступ працівника або власника — фізичної особи на військову службу, направлення на альтернативну (невійськову) службу, крім випадків, коли за працівником зберігаються місце роботи, посада відповідно до ч. З та 4 ст. 119 КЗпП.

Джерело:   Щодо збереження місця роботи і середнього заробітку // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар