Translate

середу, 29 липня 2020 р.

Про підвищення зарплати

 
    Хто має підвищити заробітку плату на 50% за період участі працівника у проведенні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони: головне територіальне управління юстиції в області чи обласний військовий комісаріат?
С. Курдюков, Київська обл.

    Відповідь. Статтею 94 КЗпП передбачено, що заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

    Відповідно до ст. 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов'язків, передбачених законами України «Про військовий обов'язок і військову службу» і «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів. За працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом, у тому числі через укладення нового контракту на проходження військової служби, під час особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи. посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову. Таким працівникам виплачується грошове забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
   Ці норми передбачають, що між працівником, прийнятим на військову службу за контрактом в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, і працівник лише увільняється від виконання обов'язків зі збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку строком до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення.
    Обчислення середнього заробітку проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 «Про затвердження Порядку обчислення середнього заробітку» (зі змінами).
    Щодо виплати грошового забезпечення, то відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» грошове забезпечення військовослужбовців виплачується в розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України. Порядок виплати грошового забезпечення визначається міністром оборони України. Фінансове забезпечення витрат, пов'язаних з реалізацією цього Закону, здійснюється за рахунок коштів, що передбачаються в Державному бюджеті України на відповідний рік для Міністерства оборони України, розвідувальних органів України та інших центральних органів виконавчої влади, що мають у своєму підпорядкуванні військові формування та правоохоронні органи, інших джерел, передбачених законом. Таким чином, питання виплати грошового забезпечення належить до компетенції Міністерства оборони України.
 
Джерело:   Про підвищення зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар