Translate

пʼятницю, 24 липня 2020 р.

Щодо надання допомоги на оздоровлення

    Чи має право селищна рада надавати працівникові допомогу на оздоровлення, якщо йому в січні 2019 р. було виплачено допомогу на оздоровлення на попередньому місці роботи, в районній раді?
М. Ворнік, Сумська обл.

    Відповідь. За статтею 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (зі змінами) посадовим особам місцевого самоврядування надається щорічна відпустка тривалістю З0 календарних днів, якщо законами України не передбачено тривалішої відпустки, з виплатою допомоги на оздоровлення в розмірі посадового окладу.

    Законом не передбачено виплати двох допомог на оздоровлення під час надання щорічної відпустки за відповідний рік (незалежно від місця роботи і посади).
   Статтею 12 Закону України «Про відпустки» (зі змінами, далі — Закон) щорічну відпустку на прохання працівника може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менш як 14 календарних днів.
   При цьому ст. 9 Закону передбачено: якщо працівник, переведений на роботу на інше підприємство, повністю або частково не використав щорічних основної та додаткової відпусток і не одержав за них грошової компенсації. то до стажу роботи, що дає право на щорічні основну та додаткові відпустки, зараховується час, за який він не використав цих відпусток за попереднім місцем роботи.
   Статтею 24 Закону визначено, що в разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки. У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток на його бажання має бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.
   Таким чином, Законом для кожного працівника передбачається лише одна допомога на оздоровлення (незалежно від місця роботи і посади), яка є гарантованою виплатою один раз на рік під час надання щорічної відпустки за відповідний робочий рік. Тобто якшо підставою для виплати є один нормативно-правовий акт, то
посадова особа місцевого самоврядування має право на одержання грошової допомоги на оздоровлення лише один раз на рік, як це передбачено цим актом.
   Отже, посадова особа місцевого самоврядування не має права на допомогу на оздоровлення на новому місці роботи, оскільки вона її вже одержала на підставі Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Джерело:   Щодо надання допомоги на оздоровлення // Праця та зарплата. - 2020. - № 12. - С. 9.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар