Translate

середа, 5 серпня 2020 р.

Про оплату роботи у нічний час та у шкідливих умовах за період

     Чи необхідно нараховувати доплату за нічні години та доплату за роботу в шкідливих умовах за дні відрядження, оплачені за середнім заробітком?
В. Остапчук, Дніпропетровська обл.


   Відповідь. Згідно зі статтею 121 КЗпП працівники мають право на відшкодування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку зі службовими відрядженнями. За відрядженими працівниками зберігається протягом усього часу відрядження місце роботи (посада). Працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.   Пунктом 8 розділу І Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.98 р. № 59, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 31.03.98 р. за № 218/2658 (далі — Інструкція), передбачено, що на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим робочого часу того підприємства, до якого він відряджений.
   Працівнику, який направлений у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи. та відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку (п. 13 Інструкції).
   Тобто у разі направлення працівника у відрядження порівнюється сума середньоденного заробітку і денного заробітку відповідно до умов трудового договору (з урахуванням усіх належних працівнику премій, індексації, доплат, надбавок, підвищень, утому числі за роботу в нічний час та зі шкідливими умовами праці тощо). Якщо денний заробіток вищий за середньоденний, за час відрядження виплачується заробітна плата за фактично відпрацьований час, а якщо вищий середній заробіток — середня заробітна плата.
   Розрахунок середньоденної заробітної плати, яка зберігається за працівником у разі службового відрядження, здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100, з урахуванням виплат, передбачених п. З цього Порядку.

Джерело:  Про оплату роботи у нічний час та у шкідливих умовах за період // Праця та зарплата. - 2020. - № 16. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар