Translate

середа, 5 серпня 2020 р.

Щодо додаткових виплат (надбавок)

   Яку застосовувати базу для нарахування додаткових виплат (надбавок) працівникам, які виконували роботу понад місячну норму й оплата якої проводилася понад суму окладу в розмірі подвійної годинної або денної ставки?
Р. Стодола, Полтавська обл.

   Відповідь. Економічні, правові та організаційні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах на підставі трудового договору з підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та господарювання, а також з окремими громадянами, регулює Закон України «Про оплату праці» (далі — Закон).   Згідно зі ст. 15 Закону форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються підприємствами самостійно в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.
   Отже, умови та розміри оплати праці працівників, зокрема щодо встановлення конкретних умов та розмірів надбавок, доплат тощо, госпрозрахункові підприємства визначають самостійно і встановлюють у колективному договорі або іншому локальному документі з оплати праці з урахуванням специфіки (умов) праці, кваліфікації працівників та положень угод, якщо підприємство перебуває у сфері їхньої дії.
   Як правило, надбавки та доплати встановлюються у відсотках до посадового окладу (тарифної ставки).

Джерело:  Щодо додаткових виплат (надбавок) // Праця та зарплата. - 2020. - № 16. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар