Translate

вівторок, 4 серпня 2020 р.

Щодо розміру посадового окладу

    Чи обов'язково при оформленні наказу про прийняття працівника на роботу зазначати розмір його посадового окладу?
В. Іваніцький, м. Суми

    Відповідь. За статтею 21 КЗпП трудовий договір є угодою між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

   Згідно зі ст. 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття
працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.
   Типову форму наказу (розпорядження) про прийняття на роботу (форма № П-1) затверджено наказом Державного комітету статистики України від 05.12.2008 р. № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці» (далі — наказ № 489).
   Відповідно до форми № П-1 посадовий оклад, доплати та надбавки визначають у гривнях, іншого цією формою не передбачено.
   Крім цього, згідно з п. 9 розділу II Правил організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін'юсту України від 18.06.2015 р. № 1000/5, зареєстрованим у Мін'юсті України 22.06.2015 р. за № 736/27181 (далі — Правила), будь-який розпорядчий документ, за винятком спільного, оформлюють на бланку із зазначенням його конкретного виду (постанова, рішення, наказ, розпорядження).
   У розпорядчих документах із кадрових питань (особового складу) формулювання пунктів повинні бути чіткими, конкретними, відповідати нормам КЗпП або іншим правовим актам. У разі призначення або звільнення працівника зазначаються повна дата (число, місяць, рік) фактичного виходу працівника на роботу (припинення трудових відносин), розміри його посадового окладу відповідно до штатного розпису. надбавок та доплат.
   У кожному пункті розпорядчого документа з кадрових питань (особового складу) зазначається підстава щодо його видання (заява працівника, контракт, доповідна записка, рішення атестаційної комісії тощо).
   Виходячи з викладеного, згідно із законодавством при оформленні наказу (розпорядження) про прийняття працівника на роботу та з метою уникнення непорозумінь при трудових спорах (у тому числі їх вирішення в судовому порядку) щодо оформлення розпорядчих документів (зокрема, наказів) з кадрової роботи у наказах про прийняття на роботу необхідно зазначати розміри його посадового окладу відповідно до штатного розпису, надбавок та доплат у гривнях.

Джерело:  Щодо розміру посадового окладу // Праця та зарплата. - 2020. - № 16. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар