Translate

середу, 2 вересня 2020 р.

Як розірвати шлюб?

   Як розірвати шлюб, якщо ми із чоловіком маємо спільних повнолітніх дітей?

    Шлюб можна розірвати за спільною заявою подружжя про розірвання шлюбу, звернувшись у відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану (далі — ДРАЦС) за місцем проживання подружжя або одного з них. Шлюб розривають незалежно від наявності між подружжям майнового спору.
    Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї заяву від його імені може подати другий із подружжя.
    Перелік необхідних документів: заява про розірвання шлюбу, свідоцтво про шлюб, паспорти.
    Орган ДРАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу одного місяця з дня подання такої заяви, якщо її не було відкликано, і видає свідоцтво про розірвання шлюбу. Якщо через поважну причину подружжя не може з'явитися в орган ДРАЦС для державної реєстрації розірвання шлюбу у визначений день, термін такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесено на інший день. Водночас термін перенесення державної реєстрації розірвання шлюбу не може перевищувати один рік із дня подання заяви.
   Якщо подружжя не з'явилося для здійснення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом трьох місяців із дня подання відповідної заяви, заява втрачає чинність.
   Якщо один із подружжя через поважну причину не може з'явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу, він може під час подання заяви про реєстрацію розірвання шлюбу або впродовж місяця письмово повідомити орган ДРАЦС про згоду реєстрації розірвання шлюбу за його "відсутності та зазначити місцезнаходження органу ДРАЦС, у який потрібно надіслати свідоцтва про розірвання шлюбу. У разі надсилання письмового повідомлення підпис на ньому того з подружжя, хто не може з'явитися, має бути нотаріально засвідчено.
   За реєстрацію розірвання шлюбу справляється державне мито: за взаємною згодою подружжя, що не має неповнолітніх дітей, — 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, станом на червень 2020 року це 8,50 грн.


Джерело:  Як розірвати шлюб? // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 33. - С. 4.
 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар