Translate

пʼятниця, 4 вересня 2020 р.

Допомога сім’ям тих, хто загинув за Батьківщину

   Кабінет Міністрів України 3 серпня 2020 року ухвалив постанову № 674 «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб». Докладніше про норми документа в цьому матеріалі.   
 Постанова «Про додатковий соціальний захист окремих категорій осіб» (далі — Постанова 674) застосовується починаючи з 1 серпня 2020 року й поширюється на членів сімей осіб, які:

✅ брали безпосередню участь в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, безпосередню участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні здійснення зазначених заходів, перебуваючи безпосередньо в районах та у період їх здійснення, та загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції або забезпечення її проведення безпосередньо в районах її проведення, під час безпосередньої участі у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпечення здійснення зазначених заходів безпосередньо в районах та у період їх здійснення,
✅ смерть таких осіб пов’язана із захистом Батьківщини.   
  Постановою 674 передбачено, що в разі коли щомісячний розмір пенсійної виплати в разі втрати годувальника, призначеної відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною), у членів сім’ї зазначених вище загиблих (померлих) військовослужбовців не досягає 7800 грн, таким членам сім’ї встановлюється адресна допомога до пенсійної виплати в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру.
   Якщо пенсію в разі втрати годувальника призначено відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — Закон 2262) на двох і більше членів сім’ї, адресна допомога до пенсійної виплати встановлюється в сумі, що не вистачає до 6100 грн, на кожного члена сім’ї зазначених вище осіб.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
Приклад 1
 Гр. А. в період із 03.04.2015 по 14.10.2015 брав безпосередню участь в антитерористичній операції, пов’язаній із захистом Батьківщини. Пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону 2262 призначено на двох членів сім’ї гр. А. Розмір пенсії 7350 грн. Із 1 серпня до пенсії відповідно до Постанови 674 буде встановлено адресну допомогу в сумі 4850 грн. Таким чином розмір пенсії в разі втрати годувальника кожного із членів сім”ї становитиме 6100 грн (12 200 (6100 х 2).
  Варто зазначити, що пенсійна виплата на всіх членів сім”ї не може перевищувати максимального розміру пенсії, визначеного частиною сьомою статті 43 Закону 2262. Із 1 липня 2020 року максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною) становить 17 120 грн (десять прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність).
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
☑️ Приклад 2
  Гр. М. брав безпосередню участь в антитерористичній операції в період із 03.02.2015 по 03.04.2015. Загинув 03.04.2015. Пенсію в разі втрати годувальника відповідно до Закону 2262 призначено на чотирьох членів сім’ї гр. М. Розмір пенсії 13 696 грн. Із 1 серпня до пенсії відповідно до Постанови 674 буде встановлено адресну допомогу в сумі 3424 грн. Тобто розмір пенсійної виплати буде встановлено на рівні максимального й розділено на чотирьох членів сім’ї.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Органи Пенсійного фонду України здійснили перерахунок пенсій на виконання Постанови 674 у автоматичному режимі, за матеріалами пенсійних справ.

Джерело:  Допомога сім’ям тих, хто загинув за Батьківщину // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 35. - С. 3.
 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар