Translate

вівторок, 24 листопада 2020 р.

Як купити трудовий стаж?

   За рік мамі 60 років. Та щоб вийти на пенсію, їй не вистачатиме 2 років стажу. Знаю, що є можливість їх докупити. Чи це так і що для цього потрібно?
Ірина, Івано-Франківська обл. 

    Для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового соціального страхування необхідно звертатись до податкового органу за місцем реєстрації з такими документами:

  •    заявою про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соцстрахування або одноразову сплату в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування; 
  •   копією трудової книжки (за наявності); 
  •   випискою із системи персоніфікованого обліку (ОК-5); 
  •   копією документа, який засвідчує особу.

    Існує два варіанти укладення такого договору. Перший — це страхування на майбутні періоди. Договір укладається не менше ніж на 1 рік, особа щомісяця сплачує внески до Пенсійного фонду України і поступово набуває необхідний їй страховий стаж. Розміри платежів обумовлюються в договорі й визначаються особою самостійно, але не менше 22% від мінімальної заробітної плати. Тобто якщо брати до розрахунку розмір мінімальної зарплати сьогодні, то щомісячний внесок становитиме мінімум 1100 грн, а 1 рік стажу, відповідно, «коштуватиме» 13200 грн.
  Другий варіант — укладення договору, який дозволяє одноразово сплатити єдиний внесок за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню. Сума внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок (22%), помножений на коефіцієнт 2. Тобто, внесок за один місяць складе 2200,00 грн, а 1 рік стажу при одноразовій сплаті за попередні періоди «коштуватиме» 26400 грн.

Джерело:    Як купити трудовий стаж?  // Жінка. - 2020. - № 11. - С. 35.

Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар