Translate

середа, 13 січня 2021 р.

Індексація пенсій

   Чому тим пенсіонерам, які мають 40 років трудового стажу й одержують пенсію 2100 грн, не було здійснено індексацію з 1 травня, а тим, у кого 3000 грн, було? І чому рік тому в одного пенсіонера була пенсія 1600 грн, а стала 1800 грн, а в інших 3000 грн?

   Протягом останніх двох років індексація пенсій здійснюється шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з урахуванням якого обчислювалася пенсія, за правилами, визначеними постановою уряду. У результаті перерахунку, зокрема, трудових пенсій збільшується основний розмір пенсії або доплата за понаднормовий стаж. Це залежить у кожному випадку від того, скільки стажу має пенсіонер і якою була його заробітна плата в період роботи.   Тим пенсіонерам, що мають повний стаж (30 років жінки, 35 років чоловіки), застосовується додаткова гарантія: розмір їхньої пенсійної виплати не може бути нижчим за 2100 грн.
   Таким чином встановлюється вищий розмір пенсійної виплати, який змінюється, якщо перерахована пенсія перевищить цей розмір або коли уряд визначить новий вищий розмір пенсійної виплати для такої категорії пенсіонерів.
   Якщо ж під індексацією Ви розумієте зміну прожиткового мінімуму, що є підставою для перерахунку складових пенсійної виплати, то непрацюючим пенсіонерам обов'язково здійснюють перерахунок пенсій, якщо є складові, які базуються на такій величині.
   Справді, бувають випадки, коли внаслідок перерахунку розмір виплати не зростає, а залишається, наприклад, на рівні 2100 грн — додаткової гарантії.
   А щоб за наявності 40 років стажу розмір пенсії становив 3000 грн, треба було в період роботи одержувати заробіток, який щонайменше в 1,5 раза вищий за середню заробітну плату по Україні у відповідні періоди роботи.

   Джерело: Індексація пенсій // Пенсійний кур'єр. - 2020. - № 32. - С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41  

Немає коментарів:

Дописати коментар