Translate

середу, 2 червня 2021 р.

Календар правових дат. Червень

    Ось і червень на порозі. Довгоочікуване літо… У червні українці відзначатимуть державне свято – День Конституції України. Найбільші релігійні свята цього місяця – Вознесіння Господнє і Трійця (а за нею – День Святого Духа). Також у червні почнеться Петрів піст.
    На перший місяць літа припадає чимало важливих професійних, національних, міжнародних свят, неофіційних і значущих дат, серед яких – День молоді, День батька, День блогера, День господарських судів України, Міжнародний день друзів тощо. Також у червні є чимало інших важливих подій, пов'язаних з процесом державотворення та правами громадянина. На українців чекають довгі вихідні на Трійцю (відпочиватимемо з 19 по 21 червня) і на День Конституції (26, 27 та 28 червня).
    Календар правових дат у червні включає дати, де головна увага зосереджена на вшануванні пам'яті жертв війни в Україні, захисті прав, життя і здоров’я дітей, проблемах біженців тощо. Дати, наведені в календарі, – це знаменні дати, офіційно проголошені ООН, а також дні, що визнані неурядовими організаціями. До кожної з них подано коротку інформацію про подію.

1 червня
Міжнародний день захисту дітей (International Child Protection Day)

    Рішення про його проведення було ухвалено Міжнародною демократичною федерацією жінок на спеціальній сесії в листопаді 1949 року.
    1950 року був проведений перший Міжнародний день захисту дітей. ООН підтримала цю ініціативу та оголосила захист прав, життя і здоров’я дітей одним із пріоритетних напрямів своєї діяльності.
    В Україні День захисту дітей установлений відповідно до Указу Президента України від 30 травня 1998 року № 568/98 і відзначається щорічно, також 1 червня.

2 червня
Міжнародний день секс-працівника
    2 червня 1975 року близько 100 секс-працівників зайняли церкву Saint-Nizier у Ліоні (Франція), щоб висловити свій гнів проти їх криміналізації та жорстоких експлуататорських умов життя.
    10 червня о 5-й годині церква була жорстоко очищена поліцейськими. Це викликало національний рух, а день тепер відзначається в Європі і в усьому світі.

 
4 червня
Міжнародний день невинних дітей – жертв агресії (International Day of Innocent Children Victims of Aggression)
    19 серпня 1982 року на своїй надзвичайній спеціальній сесії з питання про Палестину Генеральна Асамблея, «будучи приголомшеною величезною кількістю безневинних палестинських і ліванських дітей – жертв актів агресії Ізраїлю», постановила відзначати 4 червня кожного року як Міжнародний день безневинних дітей – жертв агресії.
    Цей день присвячений насамперед тим дітям, що перебувають у зоні воєнних конфліктів.
5 червня

Всесвітній день навколишнього середовища (World Environment Day)
    Установлений 1972 року Генеральною Асамблеєю ООН на Стокгольмській конференції з проблем навколишнього середовища. Святкування цього дня розраховане на те, щоб стимулювати політичний інтерес і відповідні дії, спрямовані на охорону навколишнього середовища.

 

 

12 червня
Всесвітній день боротьби з дитячою працею (World Day against Child Labour)
    Цей день установлений Міжнародною організацією праці (МОП) 2002 року з метою привернення уваги до становища дітей, залучених до дитячої праці, й підкреслення важливості боротьби з проблемами, спричиненими трудовою експлуатацією дітей.
Відповідно до Конвенції про права дитини, ратифікованої 154-ма країнами, експлуатація дитячої праці заборонена. Незважаючи на це, вік дітей, чия праця широко експлуатується, становить від 5 до 10 років.

 

 

 

15 червня
День захисту людей похилого віку (Всесвітній день поширення інформації про зловживання відносно літніх людей)
    Установлений рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 19 грудня 2011 року (резолюція № 66/127).
    Літні люди потребують фізичного і юридичного захисту, незважаючи на те, що вони мають багатий досвід, прекрасні професійні навички та мудрість. Попри це, вони піддаються дискримінації за віковою ознакою, нерідко опиняючись за межею бідності, у злиднях, і не затребувані суспільством по справедливості й відповідно до набутої вікової гідності.

17 червня

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і посухою
    Проголошений 1995 року Генеральною Асамблеєю ООН (резолюція A/RES/49/115) у зв'язку з річницею від дня прийняття 1994 року Конвенції ООН про боротьбу з опустелюванням.
    Як зазначив у своєму посланні Виконавчий Секретар КБО п. Ібрагім Тіау, «Є лише три речі, які необхідно знати про Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами. Йдеться не тільки про піски; це не ізольована проблема, яка може непомітно зникнути; і це не чужа проблема.
    Опустелювання – проблема кожного, хто хоче їсти, пити, дихати; жити у безпеці в місті чи селі; мати доступ до технологій, ліків чи інфраструктури; мати рівні можливості для роботи, навчання чи відпочинку. Хто хоче жити».

19 червня

Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту
    Дата була обрана на честь ухвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), у якій Рада засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху до побудови миру.
    «Зараз повсюдно визнається, що сексуальне насильство – це цілеспрямована стратегія, яка застосовується для того, щоб пошкодити соціальну тканину суспільства, щоб контролювати і залякувати населення і щоб виганяти людей з їхніх будинків…» – Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.
    19 червня 2015 року Генеральна Асамблея ООН прийняла резолюцію A/RES/69/293, яка заснувала Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, щоб підвищувати рівень обізнаності про необхідність покласти край сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, з повагою ставитися до жертв сексуального насильства і тих, хто пережив його всюди у світі. А також – віддавати належне всім тим, хто відважно присвячує життя боротьбі за викорінення цих злочинів або втратив життя в цій боротьбі.
20 червня
Всесвітній день біженців (World Refugee Day)
    Проголошений 2000 року Генеральною Асамблеєю ООН для відзначення 50-ї річниці Конвенції 1951 року про статус біженців.
    Головна мета цього дня – привернути увагу суспільства до проблеми біженців, а також нагадати, що люди, які залишили свої країни внаслідок насилля та переслідування, потребують захисту й підтримки.

22 червня

День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (Day of Sorrow and Remembrance of War Victims in Ukraine)
    У роки Другої світової війни карателі спалили дотла сотні українських сіл разом з їхніми жителями
23 червня

День державної служби ООН
    20 грудня 2002 року 57-ма Асамблея Організації Об’єднаних Націй прийняла резолюцію 57/277, що проголосила 23 червня Днем державної служби ООН, який відзначатиметься щороку.
Історія ООН бере свій початок із завершення Другої світової війни, перейнявши зобов’язання та основну мету, задля якої була створена Ліга Націй, – розвиток співробітництва, досягнення миру і безпеки між народами.
    ООН офіційно існує з 24 жовтня 1945 року, після ратифікації Статуту п'ятьма постійними членами Ради Безпеки (Францією, Республікою Китай, СРСР (нині Росія), Великобританією та Сполученими Штатами) й більшістю – 46-ма іншими сторонами, що теж підписали цей договір-статут.
    Нині організація здійснює підтримку міжнародного миру і розвитку співробітництва у вирішенні міжнародних проблем економічного, соціального та гуманітарного характеру.
В Україні цей день установлений Указом Президента України № 291/2003 від 4 квітня 2003 року, святкується щорічно 23 червня і має назву «День державної служби».

26 червня
Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом (International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking)

    26 червня 1987 року Міжнародна конференція з боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом прийняла Всеосяжний план діяльності. 7 грудня 1987 року Генеральна Асамблея ООН установила Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їх незаконним обігом на знак прояву своєї рішучості стосовно підсилення діяльності зі створення міжнародного співтовариства, вільного від зловживання наркотиками.

26 червня
Міжнародний день ООН на підтримку жертв тортур / катувань (International Day in Support of Torture Victims)
    1997 року за рекомендацією Економічної й Соціальної Ради (рішення 1997/251) Асамблея проголосила 26 червня Міжнародним днем Організації Об'єднаних Націй на підтримку жертв катувань (резолюція 52/149 від 12 грудня). Цей день проводиться з метою викорінювання катувань і забезпечення ефективного функціонування Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання 1984 року, яка набула чинності 26 червня 1987 року.

27 червня

День молоді
    Це свято бере свій початок з радянських часів. 7 лютого 1958 року уряд установив День радянської молоді, який святкували в останню неділю червня. Після розпаду Радянського Союзу перший президент України Леонід Кравчук підписав ідентичний указ з назвою «На підтримку ініціативи молодіжних об'єднань і організацій України». Дата не змінилася.
    В Україні День молоді встановлений Указом Президента України № 323/94 від 22 червня 1994 року, Указом Президента від 27 червня 2008 року № 599 «Про День молодіжних та дитячих громадських організацій» та Указом № 600/2011 «Про внесення зміни до Указу Президента України від 27 червня 2008 року № 599» і відзначається щорічно в останню неділю червня.

28 червня

День Конституції України
    Відзначається щорічно на честь прийняття Конституції незалежної України 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Ухвалення конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
    Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

    Використані матеріали:
День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни [Електронний ресурс] // Вікіпедія. – URL: https://cutt.ly/tnfphB4
Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. – URL: https://cutt.ly/gnfpQRA
Календар знаменних та пам'ятних дат в 2020–2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт. – URL: https://kuryliak.pp.ua/pub/5/28/
Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. – URL: https://cutt.ly/qjSvhyd
Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту [Електронний ресурс] // UATV. – URL: https://cutt.ly/2nfsjc8
Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України. – URL: https://cutt.ly/7nfaqtr
17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами [Електронний ресурс] // Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України . – https://mepr.gov.ua/news/33464.html

Немає коментарів:

Дописати коментар