Translate

середу, 1 грудня 2021 р.

СНІД – загроза людству

 

 Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Всеукраїнська кампанія "16 днів проти насильства" з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім'ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав жінок.
  Період кампанії охоплює такі важливі дати:
  • 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;
  • 1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом;
  • 2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;
  • 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;
  • 5 грудня – Міжнародний день волонтера;
  • 6 грудня – Вшанування пам'яті студенток, розстріляних у Монреалі;
  • 10 грудня – Міжнародний день прав людини.
  Цьогоріч у межах національної інформаційної кампанії учасниці руху "Зе!Жінки" реалізують проєкт #ЗеЖінки_УкраїнаБезНасильства, який роз'яснить суть цього негативного явища і надасть "інструменти" для боротьби з ним.
  "Єдине, що може реально загрожувати людству, – це віруси, світ яких мало відомий нам та які дуже швидко еволюціонують у сучасному техногенному середовищі", – Джошуа Летерберг, Нобелівський лауреат у галузі медицини, перша людина, яка відокремила вірус СНІДу у крові людини.
  Поріг ХХІ століття людство переступило з низкою жахливих хвороб. Особливо небезпечні – ВІЛ (вірус імунодефіциту людини) і його кінцева стадія – СНІД (синдром набутого імунодефіциту). СНІД – особливо небезпечна хвороба, смертельна для людини.
  Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) констатує: понад 50 мільйонів жителів планети Земля – ВІЛ-позитивні, понад 20 мільйонів – уражені СНІДом, 16 мільйонів – померли від цієї хвороби. Щодня у світі інфікується 15–16 тисяч осіб, переважно молодого віку. Однак значна частина населення, як і багато років тому, не хоче всерйоз сприймати той факт, що живе у світі, де існує вірус імунодефіциту людини, й повірити, що проблема СНІДу та його наслідків безпосередньо стосується кожного.
  Науковцями вже докладено багато зусиль, спрямованих на пошук ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що говорити про успіх або про перемогу над вірусом ВІЛ зарано, тож СНІД усе ще несе реальну смертельну загрозу людству. За найпесимістичнішими розрахунками це інфекційне захворювання здатне за 10–20 років поставити людський рід під загрозу вимирання. Проте найбільший виклик – саме співіснування з інфікованими ВІЛ, адже для багатьох людей воно стає випробуванням справжніх людських рис, щирості материнських, подружніх та дружніх почуттів, фактично мірилом їхньої людяності. Важливі не тільки знання про шляхи передачі, способи захисту та шляхи подолання, а й те, як ми можемо допомогти людям, що захворіли, продовжувати відчувати себе людьми та знаходити в собі сили для подолання недуги.
  З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, у межах проєкту "Етер "Бібліотайм", працівники відділу документів із гуманітарних наук Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка спільно з Чернігівським навчально-методичним центром цивільного захисту та безпеки життєдіяльності в Чернігівській області провели онлайн-зустріч "Безпека в житті" з головою правління благодійної організації "Чернігівська Мережа" Анжелою Мойсеєнко. У своєму виступі доповідачка розкрила рівень обізнаності населення стосовно поширення ВІЛ-інфекції, доступу до лікувально-профілактичних послуг, розповіла про обрання альтернативних шляхів поведінки (культуру сексуальних відносин, дотримання здорового способу життя тощо), виховання толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних людей у суспільстві.

Немає коментарів:

Дописати коментар