Translate

вівторок, 5 березня 2024 р.

Хто в Україні виконує функції військового омбудсмена?


            У розпорядженні представника омбудсмена є механізми захисту прав, пов’язаних із призовом громадян, проходженням військової служби, звільненням військових, соціальним захистом ветеранів тощо.

           Про те, чи потрібно в Україні запровадити посаду військового омбудсмена, і хто наразі виконує його функції, розповів Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

          Так, він зазначив, що у державах із розвиненим військовим компонентом відносинами між збройними силами та громадянами опікується інституція військового омбудсмана.

          Інституція може працювати відповідно до урядової або парламентської моделі, залежно від своєї функції та сфери вирішуваних завдань. Робота військового омбудсмана спрямована передусім на посилення демократичного контролю над збройними силами, створення ефективних механізмів реагування на потреби військових та забезпечення дотримання законності в оборонній галузі.

“Погоджуюся з думкою громадськості щодо високої ефективності механізмів саме парламентського контролю і підтримую цей шлях розвитку інституції військового омбудсмана. Водночас, необхідно зауважити, що запровадження посади військового омбудсмана потребує змін до Конституції України, що в умовах воєнного стану є неможливим”, – зауважив омбудсмен.

          До того часу, поки такі зміни не будуть реалізовані, виконання захисних та правозахисних функцій у секторі безпеки й оборони покладено на Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. У складі Офісу Омбудсмана ця роль виконується Представником Уповноваженого з прав людини у системі органів сектору безпеки й оборони.

         Так, омбудсмен заявив, що у розпорядженні його представника є механізми, необхідні для ефективної реалізації повноважень щодо захисту прав, пов’язаних із:

  • призовом громадян;
  • проходженням військової служби;
  • звільненням військовослужбовців;
  • соціальним захистом ветеранів тощо.

“Наприклад, представник без попереднього повідомлення про час і мету візиту може відвідувати військові частини, гауптвахти, дисциплінарні батальйони, ініціювати перегляд судових рішень, ознайомлюватися з будь-якими документами або запрошувати посадових і службових осіб для отримання пояснень тощо. Всі повноваження закріплені Законом України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”, – додав Уповноважений.

За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

Немає коментарів:

Дописати коментар