Translate

понеділок, 25 березня 2024 р.

Обмеження для Telegram в Україні: до Ради подали законопроєкт


 

           Нардепи подали до Верховної Ради законопроєкт про регулювання в Україні Telegram та подібних до нього платформ поширення ЗМІ.

           Сьогодні, 25 березня, група народних депутатів подала до Верховної Ради законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо регулювання діяльності платформ спільного доступу до інформації, через які поширюється масова інформація”.

           Поки тексту даного документа на сайті українського парламенту немає, проте про нього розповів один з його ініціаторів – нардеп Микола Княжицький.

           Так, депутат зазначив, що проблема Telegram полягає в тому, що це російська мережа, яку використовують як спецслужби рф, так і офіційні органи України.

“І виходить зовсім дивна ситуація: з одного боку Генштаб ЗСУ прямо каже, що треба припинити використовувати російські мережі типу Telegram, а СБУ, МВС, РНБО та інші органи роблять спільну заяву про використання Telegram російськими спецслужбами. Але з іншого – ці самі органи використовують цей самий Telegram як офіційне джерело інформації для українців”, – заявив Княжицький.

            Загалом протягом двох років великої війни Telegram став головною платформою для отримання новин українцями, яка конкурує навіть з традиційним телемовленням.

“Ні, ми не пропонуємо заблокувати Telegram. Якщо влада захоче, вона може спробувати це зробити аналогічним чином, як було зроблено з іншими російськими мережами типу яндекса з однокласніками. По суті, йдеться про те, щоб запровадити для сервісів, через які поширюється масова інформація (Telegram лише один з них) приблизно таке саме регулювання, яке встановлено законодавством для платформ типу YouTube”, – пояснив нардеп.

             Він зауважив, що закон “Про медіа” регулює всі типи масових медіа, але не враховує платформи типу Telegram. Але при цьому більшість українців отримують новини саме через Telegram.

             Тож даним законопроєктом нардепи пропонують внести до законодавства такі зміни:

  • заборонити поширення через подібні платформи порнографії, пропаганди наркотиків, глорифікації фашизму, виправдовування агресії рф тощо (перелік заборон залишається тим самим, який існує зараз, і цим законопроєктом не змінюється);
  • розкривати структуру власності та джерела фінансування на запит Нацради;
  • застосовувати обмеження для платформ з непрозорою власністю;
  • оскільки Сили безпеки і оборони повинні мати особливості діяльності через їх специфіку, то обмеження та заборони щодо використання платформ з непрозорою власністю до них не застосовувати (або застосовувати, якщо це буде встановлено постановою Кабміну).

“Сподіваюсь, колеги-депутати підтримають цю ініціативу, і ми зможемо встановити прозорі правила діяльності для інформаційних платформ типу Telegram”, – додав депутат.

 За матеріалами інформаційного порталу "Юридичний факт"

Режим доступу

Бажаєте першими отримувати найактуальніші новини? 

Натисніть "стати прихильником" 

Немає коментарів:

Дописати коментар