Translate

четвер, 19 жовтня 2017 р.

Грошова допомога: умови призначення

   У 2017 р. жінці призначили пенсію за віком і виплатили грошову допомогу в розмірі 10 пенсій як лікарю. За більш пізній вихід на пенсію жінці нарахували доплату в розмірі 15% пенсії, крім того, до пенсії було встановлено надбавку як почесному донору. Чи мали бути враховані ці доплати для визначення розміру грошової допомоги?
Т. Петров, м. Миколаїв


   Відповідь. Частиною 3 ст. 29 Закону № 1058 жінкам, які народилися в період до 31 грудня 1961 p., після виходу на пенсію встановлюється підвищення розміру пенсії, обчисленого відповідно до ст. 27 Закону, в розмірі 2,5% за кожні шість місяців більш пізнього виходу на пенсію, починаючи з 55 років до досягнення ними 60-річного віку.
   За статтею 13 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» до пенсії почесним донорам України встановлюється надбавка в розмірі 10% затвердженого прожиткового мінімуму на одну особу в розрахунку на місяць.
   Водночас згідно з Порядком № 1191 для визначення розміру грошової допомоги враховується місячний розмір пенси, обчислений згідно зі ст. 27 і 28 Закону № 1058 на день її призначення.
   Отже, підвищення розміру пенсії у зв'язку зі збільшенням пенсійного віку та надбавка почесного донора України не входять до розміру грошової допомоги.

Джерело:  Грошова допомога: умови призначення // Праця і зарплата. - 2017. - 11 жовтня (№ 38). -  С. 14. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар