Translate

середу, 6 грудня 2017 р.

Пенсія за віком на пільгових умовах

     Я мати п'ятьох дітей, перебуваю у відпустці для догляду за дитиною до досягнення трирічного віку. Тимчасово зарахована вагарем до сільськогосподарського виробничого кооперативу. Чи маю я право на пенсію за віком незалежно від віку?
 
     Відповідно до пункту 7 частини 2 статті 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсія за віком на пільгових умовах призначається жінкам, які працюють у сільському господарстві та виховали п'ятеро і більше дітей, незалежно від віку і трудового стажу в порядку, що визначає Кабінет Міністрів України.
    Постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.1992 № 244 затверджено Порядок призначення пенсій на пільгових умовах жінкам, які працюють в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро і більше дітей (далі — Порядок).
    Порядком встановлено, що право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно віку та трудового стажу мають жінки, які зайняті на постійній роботі в сільськогосподарському виробництві та виховали п'ятеро або більше дітей до 14-річного віку.
    Оскільки з Вашої інформації неможливо визначити, що робота в сільськогосподарському виробничому кооперативі має постійний характер, та враховуючи той факт, що Вашій п'ятій дитині ще не виповнилось 14 років, підстав для призначення Вам пенсії незалежно від віку немає.

Джерело:  Пенсія за віком на пільгових умовах // Пенсійний кур'єр. - 2017. - № 48. -  С. 4. 
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар