Translate

середу, 15 серпня 2018 р.

Чому не зарахували стаж?

    «Пропрацював на залізниці 44 роки 10 місяців 28 днів. Вийшов на пенсію 4 серпня 2014 року і відтоді не працюю. Подав документи до Пенсійного фонду для призначення пенсії 28 серпня 2014 року. Запис у трудовій книжці про звільнення - 4 серпня 2014 року. При розрахунку коефіцієнта стажу врахували період по 31 липня 2014року, тобто за 44 роки 10 місяців. А повинні були нарахувати коефіцієнт стажу за 44 роки 11 місяців. Чи вірними є розрахунки Пенсійного фонду? Якщо ні, то чи повинні повернути мені гроші за весь період виплати пенсії? Іще, я нагороджений такими нагородами: «Залізнична слава» III ступеня, «За заслуги. Укрзалізниця» III ступеня. Чи маю право на надбавку до пенсії, згідно з указом № 2054 від 27 грудня 2017 року?
Моргунь Ю.В., м. Полтава»

    Відповідаємо на ваші запитання.

   1. Коли ви подавали заяву на призначення пенсії, то вже не працювали, про що був відповідний запис у трудовій книжці. Цілком логічно,
що при призначенні пенсії стаж повинні були врахувати по дату звільнення. Це той рідкісний випадок, коли навіть кілька днів стажу можуть хоч і незначно, але вплинути як на коефіцієнт страхового стажу, так і на загальний розмір пенсії. Але питання полягає в тому, чи було вашим роботодавцем проведено сплату страхових внесків за ті 4 дні (з 1 по 4 серпня), які не зарахували до стажу? Можливо, причина того, що ці дні не зарахували, якраз у страхових внесках. Якщо ж зі сплатою внесків усе гаразд, то цей стаж повинні були зарахувати відразу з моменту призначення пенсії. Втім, якщо взяти до уваги дохід додатково за 4 дні, то може постати питання і про незначну зміну індивідуального коефіцієнта заробітку, який, навпаки, може зменшитися. Тут треба дивитися матеріали пенсійної справи. Перевірити все ще раз можуть в обласному Пенсійному фонді, якщо ви туди звернетеся (адреса: 36014, м. Полтава,   вул Соборності, 66).
    2. Що стосується нагород, які ви заслужили за роботу на залізниці, то права на пенсію за особливі заслуги вони не дають. Указом Міністерства соціальної політики №2054 від 27 грудня 2017 року, на який ви посилаєтеся, чітко окреслено коло осіб, які мають право на такий вид доплати.

Джерело:  Чому не зарахували стаж?  // На пенсії. - 2018. - № 30. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар