Translate

середу, 15 серпня 2018 р.

Коли краще оформити пенсію?

    Я служив в Афганістані. Цього року виходжу на пенсію. Читав, що у 2018-му діють особливі умови. Розрахунок середньої зарплати приймають за 2 роки. Як юридично правильно подати документи - за три місяці до виповнення 55 років (я народився 27 жовтня 1963року) чи пізніше? Почекати, коли закінчиться 2018 рік, і подати документи 5 січня 2019 року, щоб враховувався середній заробіток за 2017-2018 роки?
Найдьонов І.В., м. Одеса

Щодо строків подання документів
    Звернення по призначення пенсії може здійснюватися в будь-який час після виникнення права на пенсію або не раніше ніж за місяць до досягнення пенсійного віку. При цьому пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення відбулося не пізніше трьох місяців після цього дня. Це передбачено статтею 45 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Якщо звернутися по пенсію
пізніше цього терміну, то вона буде призначена з дня подання заяви.
Яку середню зарплату враховуватимуть?
    Своєю чергою статтею 40 зазначеного Закону передбачено, що при розрахунку пенсії враховується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують рокові звернення по призначення пенсії.
    Тимчасово, з 1 січня 2018 року по 31 грудня 2018 року, заробітна плата для призначення пенсії визначається за середньою в Україні тільки за два роки - за 2016-й і 2017 роки.
    В ідеалі по пенсію вам слід звернутися цього року, і вона буде розрахована з застосуванням показника середньої зарплати по країні за 2016-2017 роки. Теоретично у вас іще буде час подати заяву про призначення пенсії до кінця січня 2019 року. А для тих, хто звертатиметься по пенсію наступного року, вже, ймовірно, буде застосовуватися показник середньої заробітної плати по країні за 2016-2018    роки. Яким буде цей розмір, ми не знаємо. Остаточне рішення в цьому питанні залишається за вами.

Джерело:  Коли краще оформити пенсію?  // На пенсії. - 2018. - № 24. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар