Translate

четвер, 16 серпня 2018 р.

Як обраховують стаж?

    «Моя сестра 1958 року народження. Пішла на пенсію 2014 року, коли їй виповнилося 56 років 6 місяців. Наднормативний стаж був 16 років. Вона продовжує працювати. Станом на 1 жовтня 2017 року її стаж становив 39 років 8 місяців, тобто наднормативний - 19 років 8 місяців. Але при перерахунку пенсії врахували тільки 9 років 8 місяців, мотивуючи тим, що зараз обов'язковий трудовий стаж не 20 років, як було на дату виходу на пенсію, а З0 років. Чому так? Поясніть будь ласка.
Столбенко Н. В., смт Борова, Харківська обл.»
    Йдеться про статтю 28 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» в редакції від 1 жовтня 2011 року. Відповідно до частини першої цієї статті, за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і З0 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% від основного розміру пенсії, але не більше ніж на 1% мінімального розміру пенсії за віком. Очевидно, що доплату за перероблені роки вашій сестрі розраховували саме так з самого початку, тобто з моменту призначення пенсії.
    Доплата за понаднормовий стаж облічується по-іншому тільки тим громадянам, які вийшли на пенсію до 1 жовтня 2011 року. За раніше чинним законодавством така доплата справді встановлювалася за кожен рік, відпрацьований понад 25 років чоловіками і 20 років жінками. Після зазначеної дати вимоги щодо стажу переглянули і для нових пенсіонерів відповідну планку підняли на 10 років.

Джерело:  Як обраховують стаж?  // На пенсії. - 2018. - № 26. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар