Translate

четвер, 16 серпня 2018 р.

Якою має бути пенсія?

    «У жовтні минулого року моєму чоловікові (народився 6 квітня 1958 року) зробили операцію. У грудні 2017-го дали І групу інвалідності. Він отримує пенсію 1452 грн. Чи може так бути? За 32 роки стажу він тільки два роки отримував мінімальну зарплату, напочатку 2000-х, а в останні роки зарплата встановила 3-4 тисячі?
Ряснова Л. П., м. Львів»
 


    Пенсія за інвалідністю І групи призначається в розмірі 100% пенсії за віком. Тобто фактично цей вид пенсії облічується так само, як і звичайна пенсія за віком. її розмір залежить від кількості стажу та розміру заробітної плати. При цьому право на мінімальну пенсію за віком чоловіки мають за наявності щонайменше 35 років страхового стажу. Зараз розмір мінімальної пенсії за віком якраз і становить 1452 грн. Не може бути нижчим за цю суму і розмір пенсії за інвалідністю, незалежно від кількості стажу.
    Варто відзначити, що торік розмір мінімальної заробітної плати становив 3200 грн., а цього року становить 3723 грн. Тобто розмір заробітної плати вашого чоловіка все одно перебував у межах мінімальної. І тут, звичайно, важливо бачити зарплату за всі роки, які враховані при розрахунку пенсії, та порівнювати її навіть не з мінімальною, а з середньою заробітною платою по країні в ті роки. На жаль, з описаними вами даними цілком можливо, що розмір пенсії вашого чоловіка може бути близький до мінімального.

Джерело:  Яка пенсія вигідніша?  // На пенсії. - 2018. - № 26. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар