Translate

четвер, 9 серпня 2018 р.

Про додаткову відпустку за ненормований робочий день

    Чи можна надавати працівникам бюджетної установи, які не є держслужбовцями, додаткову відпустку за ненормований робочий день тривалістю до семи календарних днів і за якими посадами? Як розраховується тривалість такої відпустки і за який період вона надається (за робочий рік з дня прийняття на роботу)?
    Чи мають право на таку відпустку працівники, які працюють на умовах неповного робочого дня (6 год)?
Г. Горбенко, Вінницька обл.

    Відповідь. Згідно з пунктом 2 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці тривалістю до семи календарних днів за посадами, роботами та професіями, визначеними колективним договором, угодою.
    Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.
    Список професій і посад працівників з ненормованим робочим днем із зазначенням конкретної тривалості відпустки в межах її семиденної тривалості, тобто від одного до семи днів включно, затверджується в установі як додаток до колективного договору.
    Оскільки така відпустка є щорічною, вона надається за відпрацьований робочий рік. Якщо така відпустка раніше не передбачалася колективним договором в установі, то право на неї виникає з моменту набрання чинності відповідними змінами до нього.
    Таким чином, підприємство, установа, організація самостійно в колективному договорі визначає перелік посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день та відповідно встановлює тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день з кожного виду робіт, посад, ураховуючи періодичність виконання робіт понад установлену тривалість робочого часу, коло обов'язків та обсяг виконаних робіт.


Джерело:  Про додаткову відпустку за ненормований робочий день  // Праця і зарплата. - 2018. - № 29. -  С. 20-21.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар