Translate

понеділок, 13 серпня 2018 р.

Про доплати до пенсії за особливі заслуги

    З березня 2003 року отримую пенсію за особливі заслуги перед Україною (нагороджений орденом «За службу Батьківщині у Збройних Силах СРСР» III ступеня) з надбавкою 20% (тоді надбавка встановлювалася в розмірі 20-25%). З вашої газети дізнався, що розмір надбавки для мене ще до 2003 року мав бути 23%. У березні 2018 року знову прочитав у вашій газеті, що надбавка для мого випадку однозначно становить 23%. Мені досі нараховують 20%. Я хочу знати номер, дату ухвалення та назву Закону, на який мозку послатися, щоб мені компенсували різницю 3% за всі роки.
Хижняк В.Д., м. Черкаси


Хто встановлює розмір надбавки?

    При розгляді вашого питання треба керуватися Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» №1767-111 від 1 червня 2000 року. Згідно з пунктом 6 статті 1 цього Закону, право на пенсію за особливі заслуги, зокрема, мають особи, нагороджені одним з орденів України або колишнього СРСР. Розмір пенсії для цієї категорії становив від 20% до 25% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Точніші розміри надбавок до 2018 року визначалися відповідними комісіями у Пенсійному фонді або у місцевих виконкомах (залежно від виду заслуг). У вашому випадку розмір пенсії за особливі заслуги встановлювався, скоріш за все, не Пенсійним фондом України, а місцевими органами влади. Виплачується даний вид надбавки на підставі протоколу, який згодом був долучений до матеріалів пенсійної справи.

Чому платять менше?
    Своєю чергою 3 жовтня 2017 року було ухвалено Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2148-VIІІ, згідно з яким функції призначення пенсій за особливі заслуги передано винятково органам Пенсійного фонду.
    Більше того, 27 грудня 2017 року було додатково затверджено наказ Міністерства соціальної політики України №2054 «Про затвердження Схеми визначення розмірів надбавок до пенсії, на яку мають право особи відповідно до закону... «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». Даний наказ набрав чинності 20 лютого 2018 року, але застосовується він з 11 жовтня 2017 року, що позначено в самому наказі. Зокрема, особи, нагороджені одним з орденів України або СРСР, згідно з цим наказом, тепер мають право на пенсію за особливі заслуги в розмірі 23% прожиткового мінімуму.

Джерело:  Про доплати до пенсії за особливі заслуги  // На пенсії. - 2018. - № 31. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар