Translate

середу, 15 серпня 2018 р.

Про виправлення помилки в трудовій книжці

    Під час призначення особі пенсії в трудовій книжці виявилася помилка в записі про дату народження. Хто і як має її виправити?
С. Коваленко, Херсонська обл.

    Відповідь. Порядок оформлення трудових книжок працівників установлений Інструкцією, за пунктом 2.2 якої заповнення трудової книжки вперше проводиться власником або уповноваженим ним органом не пізніше від тижневого строку з дня прийняття працівника на роботу або прийняття студента вищого, учня професійно-технічного навчального закладу, що здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» та продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні, на стажування.
   До трудової книжки вносять такі відомості:
•    прізвище, ім'я та по батькові, дата народження працівника;
•    про роботу, переведення на іншу постійну роботу, звільнення;
•    про нагородження і заохочення (про нагородження державними нагородами та відзнаками України, заохочення за успіх у роботі та інші заохочення відповідно до чинного законодавства України);
•    про відкриття, на які видано дипломи, про впроваджені винаходи і раціоналізаторські пропозиції та про виплачені у зв'язку з цим винагороди.
    У разі виявлення неправильного або неточного запису відомостей про роботу, переведення, а також про нагородження та заохочення тощо виправлення виконується власником або уповноваженим ним органом, де було зроблено відповідний запис. Власник або уповноважений ним орган за новим місцем роботи зобов'язаний надати працівникові в цьому потрібну допомогу.
   Якщо підприємство, яке зробило неправильний або неточний запис, ліквідоване, відповідний запис робить правонаступник і засвідчує печаткою, а за його відсутності — вища організація, якій було підпорядковане підприємство, а в разі його відсутності — облархів, держархів м. Києва, держархів м. Севастополя, держархів при Раді Міністрів Криму.
   Відповідно до п. 2.1 і Інструкції відомості про працівника записуються на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Прізвище, ім'я та по батькові (повністю, без скорочення або заміни імені та по батькові ініціалами) і дата народження зазначається на підставі паспорта або свідоцтва про народження.
    Після зазначення дати заповнення трудової книжки працівник своїм підписом завіряє правильність унесених відомостей. Першу сторінку (титульний аркуш) трудової книжки підписує особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього ставиться печатка підприємства (або печатка відділу кадрів), на якому вперше заповнювалася трудова книжка.
    Зміну записів у трудових книжках про прізвище, ім'я, по батькові і дату народження виконує власник або уповноважений ним орган за останнім місцем роботи на підставі документів (паспорта, свідоцтва про народження, про шлюб, про розірвання шлюбу, про зміну прізвища, ім'я та по батькові тощо) і з посиланням на номер і дату видавання цих документів.
    Ці зміни вносяться на першій сторінці (титульному аркуші) трудової книжки. Однією рискою закреслюється, наприклад, колишнє прізвище або ім'я, по батькові, дата народження і записуються нові дані з посиланням на відповідні документи на внутрішньому боці обкладинки і завіряються підписом керівника підприємства або печаткою відділу кадрів.

Джерело:  Про виправлення помилки в трудовій книжці  // Праця і зарплата. - 2018. - № 30. -  С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар