Translate

четвер, 23 січня 2020 р.

Щодо розрахунків під час звільнення

    Чи може факт ненабрання законної сили рішенням суду про поновлення на посаді щодо стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу позбавляти керівника обов'язку провести виплату всіх належних працівникові сум відповідно до ст. 116 КЗпП у разі звільнення його за власним бажанням?
П. Якушенко, Полтавська обл.

    Відповідь. Статтею 116 КЗпП визначено, Що під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові під час звільнення, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою таких сум.

    У разі спору про розмір сум, належних працівникові під час звільнення, власник або уповноважений ним орган у будь-якому випадку повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.
    Відповідно до ч. 1 ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов'язаний у день звільнення видати у працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені ст. 116 КЗпП.
    Згідно зі ст. 117 КЗпП у разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені ст. 116 КЗпП, за відсутності спору про їхній розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки до дня фактичного розрахунку.
    За наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, якщо спір вирішено на користь працівника. Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.
    Ураховуючи викладене, непроведения розрахунку в повному обсязі в день звільнення відповідно до вимог ч. 2 ст. 116 КЗпП може зумовлюватися наявністю спору про розмір сум, належних працівникові під час звільнення. Стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу стає обов'язковим до виконання керівником з моменту набрання судовим рішенням законної сили.
    Відповідно до ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється винятково судами. Делегування функції судів, а також привласнення цих функцій іншими органами або посадовими особами не допускається.

Джерело: Щодо розрахунків під час звільнення // Праця та зарплата. - 2019. - № 19. - С. 7.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар