Translate

четвер, 22 вересня 2016 р.

Хто заплатить за «зайву» воду?

   «Ми з дружиною проживаємо в кооперативній квартирі. Дружина має статус «учасник бойових дій», а я - «діти війни». Обидва користуємося пільгами при оплаті комунальних послуг.
У нашій квартирі зареєстровані, але не проживають син, невістка і троє онуків. Встановлено лічильники на холодну і гарячу воду. Але кооператив донарахував нам «додаткову» воду в сумі 97,40 грн., крім тієї, що ми оплатили за лічильниками. Чому я повинен платити за воду, якою не користуюся
?
Анатолій Михайлович, м.Чорноморськ, Одеська обл.»
   Згідно з «Правилами надання послуг з централізованого опалення, холодного і гарячого водопостачання та водовідведення» (Постанова Кабінету Міністрів № 630 від 21 липня 2005 року), ви повинні оплачувати послуги відповідно до показань приладів обліку води.
   Найімовірніше, кооператив «розкидав» на всіх мешканців куби за показаннями загальнобудинкового лічильника. Ви не зобов'язані платити за мешканців, які (очевидно) не встановили квартирні лічильники і витрачають занадто багато води. Більше того, вищевказаними Правилами визначено порядок розрахунків з оплати комунальних послуг у будинках, де частина квартир не має лічильників. У цьому випадку жителі квартир з лічильниками оплачують послуги відповідно з їх показаннями. Потім загальний обсяг спожитої води квартир з лічильниками віднімається з того обсягу, який спожив будинок. Залишок ділиться на квартири без лічильників.
   Відповідно до Закону України «Про кооперацію», кооперативи мають право встановлювати свої правила. Але щоб розібратися у вашій ситуації, треба вивчити договір, на підставі якого вам надаються комунальні послуги, і статут кооперативу.
Цілком можливо, що рішення кооперативу в цьому випадку можна оскаржити в судовому порядку, адже воно не повинно суперечити чинному законодавству.
На замітку
   За наявності лічильника води в квартирі його показання розподіляються пропорційно до кількості зареєстрованих у квартирі громадян*. Отже, розмір пільги на холодну воду залежить від кількості пільговиків у сім'ї.
   Наприклад, якщо в квартирі зареєстровано сім чоловік, два з яких ^користуються пільгами, *то загальний обсяг спожитої води ділиться на кількість осіб, а пільга надається на дві частини.
* Пункт 22 «Правил предоставления услуг по централизованному отоплению, снабжению холодной и горячей водой и водо-отведению», утвержденных Постановлением Кабинета Министров Украины № 630 от 21 июля 2005 года.


Джерело: Хто заплатить за «зайву» воду? // На пенсії. - 2016. - 6-12 вересня (№ 36). - С. 5.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар