Translate

понеділок, 26 вересня 2016 р.

Щодо додержання законодавства про працю працівників, прийнятих на військову службу в особливий період


   Роз 'яснює головний спеціаліст Департаменту заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України Інна ФЕДОРОВА

   Виплата середньої зарплати працівникам, призваним на військову службу
   Працівника було призвано на військову службу за призовом під час мобілізації. Майже через рік військовослужбовець повідомив підприємство про підписання ним контракту щодо проходження військової служби у Збройних силах України. Чи зобов'язане підприємство й надалі виплачувати середній заробіток? На підставі яких підтвердних документів?
О. Оглобля, м. Київ 

   Відповідь. За частиною 4 ст. 119 КЗпП за працівниками, призваними під час мобілізації, на особливий період, які підлягають звільненню з військової служби у зв'язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв'язку з прийняттям на військову службу за контрактом, не більш ніж на строк укладеного контракту зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову. Таким працівникам грошове забезпечення виплачують за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

   Водночас відповідно до Інструкції про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженої наказом Міністра оборони України від 10.04.2009 р. № 170 (зі змінами), командир військової частини зобов'язаний у триденний строк письмово повідомити військовий комісаріат, який направив кандидата або через який кандидат був призваний, про прийняття його на військову службу за контрактом або про відмову в прийнятті на військову службу за контрактом з повідомленням причин відмови.
   Після отримання повідомлень від командирів військових частин про приймання громадян на військову службу за контрактом військові комісаріати повідомляють державним органам, підприємствам, закладам, установам й організаціям, де ці громадяни працювали, навчалися або були зареєстровані як безробітні, про день прийняття громадян на військову службу за контрактом. 
Прийнятому на військову службу за контрактом  грошове забезпечення виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Чи зобов'язане підприємство за свій рахунок виплачувати середній заробіток до дня фактичної демобілізації?
Р. Іванов, м. Рівне 

   Відповідь. Законом України від 24.12.2015 р. № 911-VІІІ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» внесено зміни до ст. 119 КЗпП, відповідно до яких починаючи з 1 січня 2016 р. за працівниками, прийнятими на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві. в установі, організації. Фермерському господарстві.
сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — підприємців, де вони працювали на час призову (тобто за рахунок роботодавця).
   Таким працівникам грошове забезпечення виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».
   Тобто цій категорії працівників на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації нараховують та виплачують середній заробіток за рахунок роботодавця та грошове забезпечення за місцем проходження військової служби відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

   Щодо надання військовослужбовцям матеріальної допомоги
   Військовослужбовця строкової служби було звільнено в запас із Збройних сил України на підставі Указу Президента України від 29.03.2016 р. N3 122/2016 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2016 році». Чи передбачено виплату матеріальної допомоги, в якому розмірі?
О. Островська, Львівська обл.

Відповідь. За частиною 3 ст. 8 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» упродовж місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання осіб, звільнених із строкової військової служби, військовий комісаріат у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, надає їм матеріальну допомогу в розмірі середньомісячної заробітної плати за останнім місцем роботи за рахунок коштів державного бюджету.
   Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для виплати матеріальної допомоги військовослужбовцям, звільненим з військової строкової служби, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 р. № 185 (із змінами, затвердженими постановою від 22.07.2016 р. № 459).
   Відповідно до цього Порядку громадянам України, які звільнилися з військової строкової служби, надається матеріальна допомога в розмірі:
   середньої заробітної плати на день призову, але не меншої від мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які працювали на підприємствах, в установах й організаціях);
   мінімальної заробітної плати, встановленої на день призову (для громадян, які до призову не працювали).
   Виплачують матеріальну допомогу органи соціального захисту населення впродовж місяця з дня взяття відповідної особи на військовий облік за місцем проживання.
   Військові комісаріати впродовж 10 днів з дати взяття особи на військовий облік звертаються до органів соціального захисту населення з поданням про виплату матеріальної допомоги, до якого додаються такі подані заявником документи:
    довідка з місця роботи про одержувану середню заробітну плату;
    копія трудової книжки, завірена за останнім місцем роботи;
    заява про перерахування матеріальної допомоги на рахунок у банку.

Джерело: Щодо додержання законодавства про працю працівників, прийнятих на військову службу в особливий період // Праця i зарплата. - 2016. -17 серпня (№ 31). - С. 16.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар