Translate

понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Про розмір пенсії за віком

  Роз'яснюють фахівці Пенсійного фонду України 

   Я пенсіонер, не працюю, ветеран праці. Маю 42 роки два місяці і 28 днів стажу. Одержував 875,34 грн, 986,34 грн, зараз — 1111,34 грн пенсії.
   Законом визначено, що за кожний повний рік страхового стажу понад 35 років пенсія за віком збільшується на 1 %. Мій переробіток — сім років. Чи враховано це під час нарахування моєї пенсії?
М. Захаров, Запорізька обл.


   Відповідь. Розмір пенсії в солідарній системі залежить від страхового стажу особи і ще важливіше, який вона одержувала впродовж трудової діяльності заробіток (дохід),'з якого були сплачені внески до Пенсійного фонду України.
   Пенсія за віком у Законі України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) визначається як добуток коефіцієнта страхового стажу особи на осучаснений заробіток для обчислення пенсії.
   Згідно зі ст. 28 Закону мінімальний розмір пенсії за віком за наявності в чоловіків 35 років, а в жінок ЗО років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом.
   За кожний повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам і 30 років жінкам пенсія за віком збільшується на 1% розміру пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 Закону, але не більш як на 1 % мінімального розміру пенсії за віком.
   Отже, якщо Ви маєте 42 роки страхового стажу і не працюєте, розмір пенсії за 35 років не може бути меншим за 1130 грн, до нього має бути нараховано доплату за сім років понаднормового страхового стажу в розмірі 7% розміру пенсії, обчисленої відповідно до ст. 27 Закону, але не більш як на 1% мінімального розміру пенсії за віком.
   Для перевірки правильності обчислення розміру пенсії слід звернутися до головного управління Пенсійного фонду України в області.

Джерело: Про розмір пенсії за віком. - Праця і зарплата. - 2016. - 14 вересня (№ 34). - С. 14.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар