Translate

четвер, 20 квітня 2017 р.

Перерахунок пенсії

   Я працював на залізниці: помічником машиніста, машиністом тепловоза, монтером колій. Загальний стаж становить 34 роки. Маю II групу інвалідності. Звільнився з роботи після досягнення 51-річного віку. У 55 років мою пенсію було перераховано. В 2016-му мені виповнилося 60 років. Чому мою пенсію не перерахували?
 
   Відповідно до етапі 10 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) особі, яка має одночасно право на різні види пенсії, призначається один із цих видів пенсії за її вибором.
    Прикінцевими положеннями Закону передбачено, що особам, які працювали на роботах, які дають право на пенсію за вислугу років, пенсії призначаються за нормами цього Закону. Під час визначення права на пенсію за вислугу років застосовуються положення Закону «Про пенсійне забезпечення».
    Пунктом «а» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення» (в редакції, що була чинна на час призначення Вам пенсії за вислугу років) передбачено право робітників локомотивних бригад і окремих категорій працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та метрополітенах (зокрема машиністів тепловозів та їх помічників), на призначення пенсії за вислугу років після досягнення чоловіками 55 років та за наявності загального стажу роботи 25 років, із них не менше 12 років 6 місяців на зазначеній роботі.
    Списком професій і посад робітників локомотивних бригад і окремих категорій працівників, які безпосередньо здійснюють організацію перевезень і забезпечують безпеку руху на залізничному транспорті та в метрополітенах і користуються правом на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.1992 № 583, передбачені, зокрема, машиністи і помічники машиністів тепловозів та монтери колії магістральних залізниць, зайняті на поточному утриманні, ремонті колій і штучних споруд на дільницях з інтенсивним рухом поїздів.
    Після досягнення 55-річного віку Вас на підставі заяви перевели з пенсії по інвалідності на пенсію за вислугу років.
    Розмір пенсії за вислугу років визначається згідно з нормами Закону 1058 і так само, як і розмір пенсії за віком, залежить від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено страхові внески.
    Зокрема, і пенсія за вислугу років, і пенсія за віком за наявності в чоловіка 35 років страхового стажу встановлюється не нижче мінімального розміру. Тобто якщо розмір пенсії, обчислений з урахуванням заробітку та стажу, не досягає мінімального (а саме розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність), такій особі згідно зі статтею 28 Закону 1058 встановлюється доплата до зазначеного розміру.
    За кожен повний рік страхового стажу понад 35 років чоловікам пенсія за віком збільшується на один відсоток від розміру пенсії, обчисленої від стажу та заробітку, але не більше ніж на один відсоток від мінімального розміру пенсії за віком.
    Тож Ви маєте право на пенсію за віком, однак переведення з пенсії за вислугу років на пенсію за віком не призведе до збільшення розміру Вашої пенсії.

Джерело: Перерахунок пенсії // Пенсійний кур'єр. - 2017. - № 15. -  С. 4.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41.

Немає коментарів:

Дописати коментар