Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Про перерахунок пенсії за оновленою довідкою про зарплату

    Підприємство видало довідку про зарплату за 60 місяців до липня 2000 р., яка у 2011 р. була використана для обчислення пенсії. Нещодавно підприємство видало нову довідку за ці самі 60 місяців до липня 2000 р. із збільшеними сумами заробітку. Чи проведе Пенсійний фонд перерахунок пенсії на підставі оновленої довідки? З якого часу?
    Чи потрібно підтверджувати заробіток, зазначений у довідках про зарплату для обчислення пенсії, первинними документами?
О. Тимощук, Київська обл.


    Відповідь. Так. Право на перерахунок пенсії у такій ситуації особа має за дотримання певних умов.
    Статтею 40 Закону України від 09.07.2003 р. № 1058-ІV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058) у редакції, чинній на час призначення особі пенсії, визначено, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до 1 липня 2000 р., незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу починаючи з 1 липня 2000 р.
    Якщо страховий стаж становить менший період, ніж передбачено вище, враховується заробітна плата (дохід) за фактичний страховий стаж.
    Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 р. № 22-1, зареєстрованою в Мін'юсті України 27.12.2005 р. за № 1566/11846 (зі змінами, далі — Порядок), установлено, що в довідці про заробітну плату для обчислення пенсії має бути зазначено назву первинних документів, на підставі яких її видано, місцезнаходження та адреси підприємств, за якими можна буде провести перевірку відповідності змісту довідки первинним документам.
    Статтею 40 Закону № 1058 (у чинній редакції) передбачено враховувати для обчислення заробітної плати, з якої визначається розмір пенсії, заробіток за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу поспіль до З0 червня 2000 р. (на підставі довідки) виключно в разі підтвердження її змісту первинними документами.
    Статтею 44 Закону № 1058 передбачено, що органи Пенсійного фонду України мають право вимагати відповідні документи від підприємств, організацій та окремих осіб, видані ними для оформлення пенсії, а також за потреби перевіряти обґрунтованість їхньої видачі та достовірність поданих відомостей про осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню, умови їхньої праці та інші відомості, передбачені законодавством для визначення права на пенсію. На такі перевірки не поширюється чинність положень законодавства про здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності.
    За частиною 4 ст. 45 Закону № 1058 перерахунок призначеної пенсії в разі виникнення права на підвищення пенсії провадиться з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся за перерахунком пенсії, якщо відповідну заяву з усіма потрібними документами подано ним до 15 числа включно, і з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма потрібними документами подано ним після 15 числа.
    Якщо під час проведення перевірки підтвердиться відповідність сум заробітку, зазначених у довідці, сумам заробітку, зазначеним у первинних документах, на підставі заяви
пенсіонера буде проведено відповідний перерахунок пенсії. При цьому слід враховувати, що до заробітку для обчислення пенсії буде враховано види оплати праці (виплат, доходу), на які відповідно до Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» нараховувався збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, в межах максимальної величини фактичних витрат на оплату праці.
   Перерахунок пенсії буде проведено у строки, визначені ст. 45 Закону № 1058.
  Наприклад, якщо заяву особа до управління Пенсійного фонду за місцем проживання подасть, скажімо, 14 березня (до 15 числа включно), перерахунок пенсії буде проведено з першого березня, якщо за перерахунком особа звернеться після 15 березня, перерахунок пенсії буде проведено з першого квітня.

Джерело:  Про перерахунок пенсії за оновленою довідкою про зарплату // Праця і зарплата. - 2018. - № 6. -  С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар