Translate

понеділок, 15 липня 2019 р.

Чи приймуть у школу без щеплень?

     Чи можуть відмовитись прийняти у перший клас школи дитину, у якої є не всі щеплення або немає щеплень зовсім?
Дарина, м. Хмельницький 

    Питання профілактичних щеплень є дискусійним і складним. З одного боку, ч. 1 ст. 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» чітко передбачено, що прийом дітей до навчальних закладів, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров'я. Довідка видається на підставі медогляду дитини, а також якщо їй проведено профілактичні щеплення згідно з календарем щеплень.
     Згідно з ч. 2 ст. 15 вказаного Закону, дітям, які не отримали профілактичних щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється. Відтак, Законом чітко визначено, що прийом і відвідування навчальних закладів, оздоровчих та інших дитячих закладів дітям, які не отримали профілактичних щеплень, — не дозволяється.
     З іншого боку, подібні обмеження можуть розглядатись як обмеження конституційного права на освіту (ст. 53 Конституції України).
    Крапку у протистоянні між прихильниками і противниками щеплень було поставлено Касаційним Адміністративним Судом у Складі Верховного Суду, який у справі №337/3087/17, посилаючись на практику ЄСПЛ та національне законодавство, зробив висновок, що у випадку відсутності у дитини профілактичних щеплень її недопуск до навчальних закладів є виправданим з огляду на баланс між правами, інтересами особи та суспільства.

Джерело: Чи приймуть у школу без щеплень? // Жінка. - 2019. - № 6. -  С. 35. 
Журнал знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар