Translate

середу, 18 вересня 2019 р.

Про чергування медпрацівників у стаціонарі

    У якому порядку організовується чергування медпрацівників у стаціонарі і як оплачують їхню працю?
О. Віхров, Полтавська обл.


    Відповідь. Порядок організації чергувань медичних працівників у стаціонарі та оплата їхньої праці визначено п. 5.2 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови, зі змінами).
    Чергування в стаціонарах проводиться за рахунок місячної та понадмісячної норми робочого часу працівника. Робочий час медичних працівників ураховується помісячно. Місячна норма робочого часу визначається виходячи з установленої для такого працівника щоденної тривалості робочого часу, передбаченої для шестиденного робочого тижня, та кількості робочих днів у такому місяці. У місячну норму робочого часу включаються всі види робіт, які виконуються працівниками (тобто основна робота, чергування. виклик для надання допомоги хворим удома тощо).
   Забороняється залучати до роботи в нічний час та до надурочних робіт осіб, перелічених ст. 55 і 63 КЗпП.
   Чергування в межах місячної норми робочого часу проводиться штатними медичними працівниками за рахунок зменшення тривалості змін протягом місяця.
   Якщо чергування проводиться в робочі дні згідно з графіком роботи в межах місячної норми робочого часу, то додаткова оплата (понад посадовий оклад) не проводиться.
   Чергування за графіком у вихідний та святковий день у межах місячної норми робочого часу може компенсуватися за згодою сторін наданням іншого дня відпочинку або в розмірі одинарної годинної ставки понад оклад (ст. 72 і 107 КЗпП).
    Лікарі та фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою можуть залучатися за їхньої згоди до чергувань понад місячну норму робочого часу без обіймання штатних посад з оплатою з фонду оплати праці.
     У цьому разі оплата роботи, яка виконується в робочі дні тижня, проводиться понад оклад, а у вихідний день — за графіком, святковий чи неробочий день — у розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад (ст. 106 і 107 КЗпП).
    Чергування в нічний час додатково оплачується в розмірах, установлених п. 3.2 Умов. У разі продовження працівником роботи внаслідок неявки працівника, якого він замінює, до моменту закінчення зміни та неможливості замінити його іншим працівником оплачуються фактично відпрацьовані години як робота в надурочний час (ст. 106 КЗпП).
    Чергування понад місячну норму робочого часу не є сумісництвом.
    Залучення працівників до чергувань понад місячну норму робочого часу можливе тільки в тих випадках, коли в закладі відсутні вакантні посади за цією спеціальністю.
    Годинні та денні ставки, передбачені п. 5.2 Умов, визначаються виходячи з посадового окладу, встановленого з урахуванням підвищень, визначених п. 2.4 Умов.
    Підвищення, передбачені пп. 2.4.1—2.4.4 Умов, установлюються до посадового окладу, визначеного п. 2.1 — 2.2 Умов.
    Підвищення, передбачені пп. 2.4.5—2.4.6 Умов, установлюються до посадового окладу, визначеного п. 2.1 — 2.2 Умов, з урахуванням підвищень за кваліфікаційну категорію, оперативні втручання, диплом з відзнакою, санітарний транспорт.

Джерело: Про чергування медпрацівників у стаціонарі // Праця і зарплата. - 2019. - № 29. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар