Translate

понеділок, 17 лютого 2020 р.

Установлення доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та у нічний час

    Як визначається розмір доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці? Чи мають право на пенсію за віком на пільгових умовах працівники, робочі місця яких за результатами атестації робочих місць за умовами праці віднесено до особливо шкідливих й особливо важких, однак їхні професії не передбачено Списками № 1 і № 2? Чи встановлюються таким працівникам доплати за умови праці?
С. Швець, Дніпропетровська обл.

   Відповідь. За статтею 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах із шкідливими та важкими умовами праці, безплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочену тривалість робочого часу, щорічну додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці в підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.   При цьому право працівників на кожну із названих пільг визначається за окремим нормативним актом у встановленому порядку, незалежно одна від одної.
   З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.92 р. № 442 «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» (зі змінами, далі — Порядок) віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах проводиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці (далі — атестація).
   Отже, право працівників на пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці визначається на підставі результатів атестації з урахуванням вимог відповідних нормативних актів.
   За статтею 100 КЗпП на важких роботах, на роботах із шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих робіт визначається Кабінетом Міністрів України.
   До затвердження такого Переліку в установленому порядку підвищена
оплата праці за роботу із шкідливими умовами праці може встановлюватися за рахунок власних коштів підприємств на підставі ст. 7 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором працівникові пільги та компенсації, не передбачені законодавством.
   Сьогодні доплати за умови праці розраховуються в порядку, встановленому постановою Держкомпраці СРСР і Секретаріату ВЦРПС від 03.10.86 р. N9 387/22-78 «Об утверждении Типового положения об оценке условий труда на рабочих местах и порядке применения отраслевых перечней работ, на которых могут устанавливаться доплаты рабочим за условия труда».
   Конкретні розміри доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці визначаються за результатами атестації за шкалою, передбаченою цим Типовим положенням.
   Фактичний стан умов праці на робочому місці визначається за факторами виробничого середовища з урахуванням Гігієнічної класифікації праці (додаток 2 до цього Типового положення) та часу їхньої дії впродовж робочої зміни.
   Відповідно до ст. 114 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) право на пенсію за віком на пільгових умовах незалежно від місця останньої роботи мають особи, які працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці за Списком N° 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць.
   Для працівників, професії (посади) які не передбачені Списками № 1 і № 2, може бути застосовано норму п. 22 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», згідно з якою окремим категоріям працівників залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць можуть призначатися пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій, але не раніше ніж за 10 років до досягнення віку, передбаченого ст. 26 цього Закону, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
   Порядок призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 р. № 937 (зі змінами).

Джерело: Установлення доплат за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та у нічний час // Праця та зарплата. - 2020. - № 6. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар