Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Звільнення за порушення трудової дисципліни

    Яка процедура звільнення за порушення трудової дисципліни, в тому числі за прогул?
О. Давиденко, м. Львів


    Відповідь. Згідно з вимогами ч. 1 ст. 147 КЗпП за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один захід стягнення — догану або звільнення.
   Частиною 1 ст. 149 КЗпП передбачено, що до застосування дисциплінарного стягнення власник або уповноважений ним орган повинен зажадати від порушника трудової дисципліни письмового пояснення.
   Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під підпис.
   Згідно з п. 4 ч. 1 ст. 40 КЗпП трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у разі прогулу (в тому числі відсутності на роботі більш як трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.
   За частиною 1 ст. 43 КЗпП розірвання трудового договору з підстав, передбачених п. 1 (крім випадку ліквідації підприємства, установи, організації), 2—5, 7 ст. 40 і п. 2 і З ст. 41 КЗпП може бути проведено лише за попередньої згоди виборного органу (профспілкового представника), первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.
   Згідно з абзацом другим п. 2.27 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 958 (далі — Інструкція), днем звільнення вважається останній день роботи.
   Відповідно до ч. 1 і 2 ст. 47 КЗпП власник або уповноважений ним орган зобов'язаний у день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені ст. 116 КЗпП'.
   У разі звільнення працівника з ініціативи власника або уповноваженого ним органу він зобов'язаний також у день звільнення видати йому копію наказу про звільнення з роботи. В інших випадках звільнення копія наказу видається на вимогу працівника.
   Відповідно до п. 4.2 Інструкції, якщо працівник відсутній на роботі в
день звільнення, то власник або уповноважений ним орган у цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про потребу отримати трудову книжку.
  Пересилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмової згоди працівника.
     Згідно з ч. 1 ст. 116 КЗпП під час звільнення працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше від наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові під час звільнення, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

Джерело: Звільнення за порушення трудової дисципліни // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 4.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар