Translate

понеділок, 10 лютого 2020 р.

Оплата надурочних годин

   У зв'язку з плинністю кадрів на підприємстві деякі працівники за підсумованим обліком робочого часу відпрацьовують 120 год надурочних робіт (ст. 65 КЗпП) упродовж трьох кварталів. У IV кварталі надурочні роботи також трапляються. Чи підлягають оплаті згідно зі ст. 106 КЗпП відпрацьовані працівником надурочні години роботи понад 120 год на рік?
Г. Булах, м. Дніпро

    Відповідь. Згідно зі статтею 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.
   За підсумованого обліку робочого часу робота працівників регулюється графіками роботи (змінності), які розробляються роботодавцем і погоджуються з виборним органом первинної профспілкової організації, а в разі його відсутності можуть бути передбачені в колективному договорі.
   Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб норма надурочного часу не перевищувала 120 год на рік.
   Час, відпрацьований понад норму тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним й оплачується згідно зі ст. 106 КЗпГІ.
   У разі підсумованого обліку робочого часу оплачуються як надурочні всі години, відпрацьовані понад установлений робочий час в обліковому періоді.

Джерело: Оплата надурочних годин // Праця та зарплата. - 2020. - № 4. - С. 5.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар