Як відомо, загальнонаціональний карантин продовжено урядом до 24 квітня. Але життя в країні не може взагалі завмерти. Щонайменше повинні працювати продуктові магазини, аптеки, банківська система. Кабмін дозволив діяльність відповідних суб'єктів господарювання за умови забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання санітарних та протиепідемічних заходів. Але що саме слід вчинити адміністрації торгівельних закладів? Поради з цього приводу підготували фахівці Житомирського обласного лабораторного центру МОЗ України. Вони стосуються як дій керівництва магазинів, так і поведінки відвідувачів супермаркетів та інших торгових закладів.
Адміністрація закладів торгівлі повинна:
1. Обмежити кількість відвідувачів в торговій залі з розрахунку 1 чоловік на 1 кв.м [інші норми можуть встановлюватися органами місцевого самоврядування, наприклад у Києві у торговельних приміщеннях може знаходитися не більше 1 особи на 10 кв. м - Редакція].
2. Перед входом до торгової зали встановити ємкості з антисептичними засобами, які мають дозатори для обробки рук відвідувачами та серветки для проведення обробки ручок кошиків та візків.
3. Забезпечити роботу персоналу в захисних масках та гумових рукавичках, які необхідно замінювати кожні 2 години.
4. Створити умови для дотримання правил особистої гігієни персоналом, забезпечити їх в достатній кількості милом, антисептиком, захисними масками, рукавичками.
5. Забезпечити проведення регулярного (кожні 3 години) провітрювання, вологого прибирання приміщень закладу, торгівельного обладнання, ручок вхідних дверей тощо із застосуванням миючих і дезінфікуючих (хлорвмістних та спиртовмістних) засобів.
6. Після закінчення зміни забезпечити проведення генерального прибирання.
7. До реалізації допускати лише товари в промисловій тарі або попередньо розфасовані в закладі.
8. Розмістити в доступних для відвідувачів місцях пам'ятки, плакати з рекомендаціями щодо профілактики захворювань населення на респіраторну інфекцію COVID-19.
9. Визначити відповідальну особу за проведенням заходів щодо недопущення розповсюдження в закладі респіраторної інфекції COVID-19.
10. Забезпечити термометрією відвідувачів безконтактними термометрами.
11. У великих супермаркетах визначити та відмітити маршрути відвідувачів.
Відвідувачі супермаркетів мають дотримуватись таких правил:
1. Перед входом до торгової зали закладу необхідно одягнути захисну маску [наприклад, у Києві зробили обов'язковим "масочний режим" для людей, які перебувають в адміністративних, виробничих приміщеннях - Редакція].
2. Обробити руки, ручку візка або кошика антисептиком.
3. Для скорочення часу перебування в закладі торгівлі наперед підготуйте список товарів, які необхідно придбати.
4. В торговій залі та в черзі до каси дотримуйтеся відстані між відвідувачами не менше 2 метрів [25 березня прем'єр-міністр написав у своєму Telegram-каналі, що усі заклади та установи, які продовжують діяльність у період обмежувальних заходів, спрямованих на протидію поширенню COVID-19, мають встановити позначки соціальної дистанції в 1,5 м - Редакція].
5. Якщо ви маєте симптоми респіраторного захворювання, залишайтеся дома та зверніться телефоном за допомогою до родичів, сусідів, знайомих, які зможуть доставити вам необхідні товари.
6. При можливості замовте необхідні товари через інтернет, по телефону служби доставки торгового закладу.
7. Уникайте тісного контакту з особами, які мають симптоми респіраторного захворювання.
8. Дотримуйтесь правил особистої гігієни. Часто і ретельно мийте руки з милом, обробляйте антисептичним засобом.
9. Ретельно готуйте їжу, особливо із сировини тваринного походження.
Більше інформації про те, як бізнесу попередити наслідки кризової ситуації вже сьогодні, отримуйте у системах ЛІГА:ЗАКОН. Спробуйте тестовий доступ до систем ЛІГА:ЗАКОН, об'єктивно оцінюйте будь-яку ситуацію та приймайте зважені рішення вже сьогодні.
Немає коментарів:
Дописати коментар