Translate

пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Щодо права на додаткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем

    Чи зараховується до стажу роботи, що дає право на до­даткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем, час додаткової відпустки, яка надається чорнобильцям, та до­даткової відпустки матерям, які мають двох і більше дітей до 15 років, яка надається понад ос­новну щорічну відпустку?
К. Барабаш, Сумська обл.

    Відповідь. За пунктом 1 Рекомен­дацій щодо порядку надання праців­никам з ненормованим робочим днем щорічної, додаткової відпустки за особливий характер праці, за­тверджених наказом Міністерства соціальної політики України від 10.10.97 р. № 7 (зі змінами, далі — Рекомендації), ненормований робо­чий день — це особливий режим ро­бочого часу, який установлюється для певної категорії працівників у ра­зі неможливості нормування часу трудового процесу.

    За потреби ця категорія працівни­ків виконує роботу понад нормальну тривалість робочого часу. Міра праці в такому разі визначається не тільки тривалістю робочого часу, а й колом обов'язків та обсягом виконаних ро­біт (навантаженням).
    Роботодавець не має права систе­матично залучати працівників, які пра­цюють за таким режимом, до роботи понад установлену законодавством норму тривалості робочого часу.
    Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону «Про відпустки» (далі — Закон) працівни­кам з ненормованим робочим днем надаються щорічні додаткові від­пустки за особливий характер праці тривалістю до семи календарних днів згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колектив­ним договором, угодою.
    Конкретна тривалість такої додат­кової відпустки встановлюється ко­лективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості праців­ника в цих умовах (ч. 2 ст. 8 Закону).
Відповідно до Рекомендацій мініс­терства та інші центральні органи ви­конавчої влади за погодженням з відповідними галузевими профспіл­ками можуть затверджувати орієн­товні переліки робіт, професій і по­сад працівників з ненормованим ро­бочим днем.
    Підприємство, установа, організа­ція самостійно в колективному дого­ворі визначає перелік професій і по­сад, до яких може застосовуватися ненормований робочий день (з ура­хуванням орієнтовного переліку) та відповідно встановлює тривалість щорічної додаткової відпустки за не­нормований робочий день з кожного виду робіт, професій, посад, урахо­вуючи періодичність виконання ро­біт понад установлену тривалість робочого часу, коло обов'язків та об­сяг виконаних робіт.
    Список професій, посад працівни­ків з ненормованим робочим днем із зазначенням конкретної тривалості відпустки затверджується на підпри­ємстві як додаток до колективного договору.
    Вимоги щодо обчислення стажу роботи, що дає право на щорічні від­пустки, в тому числі щорічні додатко­ві за особливий характер праці, ви­значено ст. 9 Закону.
    Так, відповідно до ч. 2 цієї статті Закону до стажу роботи, що дає пра­во на щорічні додаткові відпустки. передбачені ст. 7 Закону (за роботу зі шкідливими і важкими умовами) та п. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 Закону (за особливий характер праці), зараховується:
    час фактичної роботи з особливим характером праці, якщо працівник зайнятий у цих умовах не менш як половину тривалості робочого дня, встановленої для працівників такого виробництва, цеху, професії або по­сади;
    час щорічних основної і додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці;
    час роботи вагітних жінок, переве­дених на підставі медичного виснов­ку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих ви­робничих факторів. 
    Тобто до ртажу роботи, що дає право на щорічні додаткові відпуст­ки за особливий характер праці, в тому числі за роботу з ненормова­ним робочим днем, не зарахову­ються дні соціальної відпустки пра­цівникам, які мають дітей (ст. 19 За­кону), дні додаткової відпустки пра­цівникам, постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи, періо­ди тимчасової непрацездатності, дні відпустки без збереження заро­бітної плати, періоди відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, навчальної від­пустки, курсів підвищення кваліфі­кації тощо.

Джерело: Щодо права на додаткову відпустку за роботу з ненормованим робочим днем // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар