Translate

вівторок, 14 квітня 2020 р.

Про середній заробіток за час вимушеного прогулу

   Одержаний працівником за рі­шенням суду про поновлення на роботі середній заробіток є заробітною платою працівника чи ні?
О. Смолянчук, Полтавська обл.

    Відповідь. Основні засади оплати праці працівників, які перебувають у трудових відносинах на підставі трудо­вого договору з підприємствами, уста­новами, організаціями усіх форм власності та господарювання, та структуру заробітної плати визначає Закон Ук­раїни «Про оплату праці» (далі — За­кон) і розроблена відповідно до нього Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держав­ного комітету статистики України від 13.01.2004 р. № 5 (далі — Інструкція).

    Згідно із Законом та Інструкцією заробітна плата складається з ос­новної заробітної плати, додаткової заробітної плати, інших заохочуваль­них та компенсаційних виплат.
   Відповідно до ст. 1 Закону заробіт­на плата — це винагорода, обчисле­на, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором робото­давець виплачує працівникові за ви­конану ним роботу.
    Щодо суми середнього заробітку, яка виплачується працівникові за час вимушеного прогулу, то ця виплата не є заробітною платою працівника, яку роботодавець виплачує йому за виконану роботу, а це виплата, яка розраховується згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95р. № 100.
    Водночас у формах державних статистичних спостережень з праці оплата працівникові часу вимушено­го прогулу, нарахована за рішенням суду в розмірі середнього заробітку під час поновлення його на посаді відповідно до ст. 235 КЗпП, включа­ється до фонду оплати праці штатних працівників у частині додаткової за­робітної плати як оплата невідпрацьованого часу (пп. 2.2.12 п. 2.2 роз­ділу 2 Інструкції).

Джерело: Про середній заробіток за час вимушеного прогулу // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар