Translate

вівторок, 14 квітня 2020 р.

Розрахунок середньої зарплати

   Роботодавець, виконуючи рі­шення суду, поновив праців­ника на роботі з одночасною виплатою зарплати за час вимуше­ного прогулу. Під час поновлення працівника було попереджено про наступне звільнення за ч. 1 ст. 40 КЗпП. Чи враховуватиметь­ся виплата за час вимушеного прогулу при обчисленні середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги?
О. Канівець, Запорізька обл.

    Відповідь. Згідно зі ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору з підстав, зазначених, зокрема, у частині першій ст. 40 КЗпП, праців­никові виплачується вихідна допомо­га у розмірі не менше середнього мі­сячного заробітку.
    Обчислення середньої заробітної плати для виплати вихідної допомоги проводиться згідно з нормами По­рядку обчислення середньої заробіт­ної плати, затвердженого постано­вою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за два календар­них місяці, що передують місяцю звільнення. При цьому Порядком не передбачено, що розрахункові місяці мають бути повністю відпрацьовані.
   Виплати, які враховуються при об­численні середньої заробітної плати, встановлені п. З Порядку. До таких ви­плат належать: основна заробітна плата (тарифна ставка, оклад), допла­ти і надбавки, премії, які мають постій­ний характер, винагорода за вислугу років та підсумками роботи за рік, ін­дексація тощо.
    Пунктом 4 Порядку визначено пе­релік виплат, що не підлягають ура­хуванню під час обчислення серед­ньої заробітної плати у всіх випадках її збереження. Це, як правило, ви­плати одноразового характеру.
   Також при обчисленні середньої заробітної плати за останні два ка­лендарних місяці не враховуються виплати за час, протягом якого збе­рігається середня заробітна плата (щорічної відпустки, відрядження, за час вимушеного прогулу тощо) та до­помога у зв'язку з тимчасовою не­працездатністю.
    Тобто виплати за час вимушеного прогулу при обчисленні середньої заробітної плати для виплати вихід­ної допомоги не враховуються.
    У випадку, коли нарахування про­водяться виходячи із середньої за­робітної плати, працівник не мав за­робітку в розрахунковому періоді, розрахунки проводяться виходячи з установлених йому в трудовому до­говорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу (п. 4 Порядку).
   Відповідно до п. 8 Порядку у ви­падку, коли середня місячна заробіт­на плата визначена законодавством як розрахункова величина для нара­хування виплат і допомоги, вона об­числюється множенням середньо­денної заробітної плати на серед­ньомісячне число робочих днів у роз­рахунковому періоді.
  Середньоденна заробітна плата обчислюється діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.
  Середньомісячне число робочих днів розраховується діленням на два сумарного числа робочих днів за останні два календарних місяці згід­но з графіком роботи установи, вста­новленим із дотриманням вимог за­конодавства.

Джерело: Розрахунок середньої зарплати // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 10-11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар