Translate

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Про відпустку зв'язку з уси­новленням дитини

    На підставі рішення суду торік жінка всиновила дитину віком понад три роки і подала заяву на відпустку у зв'язку з усиновленням дитини. Через значний обсяг роботи таку відпустку їй було надано тривалістю лише два тижні, а не 56 календарних днів.
    Чи може ця жінка використати ще 42 дні відпустки, передбачені законодавством для особи, яка всино­вила дитину, або одержати за ці дні компенсацію?
О. Кальченко, м. Миколаїв

    Відповідь. За пунктом 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про від­пустки» (далі — Закон) до соціальних відпусток належать: відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами (ст. 17 Закону); відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею три­річного віку (ст. 18 Закону); відпустка у зв'язку з усиновлен­ням дитини (стаття 181 Закону); додаткова відпустка праців­никам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з ін­валідністю з дитинства підгрупи А І групи (ст. 19 Закону).

   Згідно зі ст. 181 Закону особі, яка всиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. надається одноразова оплачувана відпустка у зв'язку з уси­новленням дитини тривалістю 56 календарних днів (70 кален­дарних днів — у разі всиновлення двох і більше дітей) без ура­хування святкових і неробочих днів після набрання законної сили рішенням суду про всиновлення дитини (якщо усиновлювачами є подружжя — одному з них на їхній розсуд).
    Особа, яка всиновила дитину, має право на відпустку у зв'язку з усиновленням дитини за умови, якщо заява про на­дання відпустки надійшла не пізніше від трьох місяців із дня на­брання законної сили рішенням суду про усиновлення дитини.
    Частиною 7 ст. 20 Закону визначено, що додаткові від­пустки працівникам, які мають дітей або повнолітню ди­тину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І гру­пи, надаються понад щорічні відпустки, передбачені ст. 6, 7 і 8 цього Закону, а також понад щорічні відпустки, вста­новлені іншими законами та нормативно-правовими ак­тами, і переносяться на інший період або продовжуються в порядку, визначеному ст. 11 цього Закону.
    Відповідно до ч. 1 ст. 24 Закону у разі звільнення праців­ника йому виплачується грошова компенсація за всі не ви­користані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню ди­тину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи.
    Отже, можливість перенесення зазначеної відпустки, а також виплату компенсації за неї в разі звільнення перед­бачено тільки для додаткових відпусток працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, визначених ст. 19 Закону.
    Відпустка у зв'язку з усиновленням дитини надається в повному обсязі лише один раз у зв'язку з фактом усинов­лення дитини після подання працівником відповідної за­яви у строки, передбачені ч. 2 ст. 181 Закону.
    Статтею 19 Закону встановлено, зокрема, що жінці, яка працює та всиновила дитину, а також одинокій матері на­дається щорічно додаткова оплачувана відпустка трива­лістю 10 календарних днів без урахування святкових і не­робочих днів (ст. 73 КЗпП).
За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 кален­дарних днів.
    Така відпустка надається понад щорічні відпустки і пе­реноситься на інший період або продовжується в поряд­ку. визначеному ст. 11 цього Закону (ст. 20 Закону).
    Слід зауважити, що чинним законодавством не перед­бачено терміну давності, після якого втрачається право на додаткову відпустку працівникам, які мають дітей або пов­нолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгру­пи А І групи. У разі невикористання такої відпустки за ми­нулі роки працівник може скористатися нею в наступному році або отримати грошову компенсацію за всі невикорис­тані дні цієї відпустки під час звільнення (ст. 24 Закону).

Джерело: Порядок преміювання та види доплат і надбавок // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар