Translate

вівторок, 14 липня 2020 р.

Право на відпустку терміном 56 календарних днів

    Чи має право практичний психолог інклюзивно-ре­сурсного центру на відпустку терміном 56 днів як педагог?
І. Ярославська, м. Харків
 
  Відповідь. За пунктом 1 Поло­ження про інклюзивно-ресурсний центр, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2017 р. № 545 (зі змінами, далі — Положення), інклюзивно- ресурсний центр є установою, що утворюється з метою забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами віком від двох до 18 ро­ків на здобуття дошкільної та за­гальної середньої освіти, в тому числі в закладам професійної (про­фесійно-технічної) освіти та інших закладах освіти, які забезпечують здобуття загальної середньої осві­ти, через проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки роз­витку дитини, надання психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг та забезпечення їх­нього системного кваліфікованого супроводу.
    На педагогічних працівників ін­клюзивно-ресурсних центрів по­ширюються умови оплати праці, умови надання щорічних відпусток та інші пільги, встановлені законо­давством для педагогічних праців­ників спеціальних закладів за­гальної середньої освіти (п. 47 Положення).
    Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону Ук­раїни «Про відпустки» щорічна ос­новна відпустка надається праців­никам тривалістю не менш як 24 ка­лендарних дні за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.
    Частиною 6 цієї статті передба­чено надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 кален­дарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково- педагогічним працівникам та на­уковим працівникам у порядку, за­твердженому Кабінетом Міністрів України.
   Такий порядок визначено поста­новою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. № 346 «Про затвер­дження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним пра­цівникам закладів та установ осві­ти, навчальних (педагогічних) час­тин (підрозділів) інших установ і за­кладів, педагогічним, науково-пе­дагогічним працівникам та науковим працівникам» (далі — Порядок).
   Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних - працівників, який затверджено постановою Ка­бінету Міністрів України від 14.06.2000 р. № 963, посаду «прак­тичний психолог» віднесено до по­сад педагогічних працівників.
   Відповідно до розділу VI «Інші за­клади освіти та установи, що прова­дять освітню діяльність» додатка до Порядку практичний психолог інклюзивно-ресурсного центру має право на щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів.
   Абзацом третім п. 2 Порядку ви­значено, що керівним, педагогіч­ним, науковим і науково-педагогіч­ним працівникам навчальних закла­дів та навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів щорічна основна відпустка повної тривалості, визначеної в до­датку до цього Порядку, в перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Графік на­дання відпусток педагогічним пра­цівникам складається з урахуван­ням можливості проведення регу­лярних консультацій для учнів, складання іспитів якими перенесе­но на осінь.

Джерело:  Право на відпустку терміном 56 календарних днів // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар