Translate

пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Про матеріальне заохочення працівників

   Які складові слід передбачати для матеріального заохочення працівників спортивних шкіл та  навчальних закладів спортивного профілю в проектах кошторисів під час формування фонду заробітної плати?
О. Кримова, Київська обл.

   Відповідь. Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.2002 р. № 660 «Про встановлення окремим категоріям працівників спортивних шкіл та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю надбавок за вислугу років та грошової винагороди за сумлінну працю і зразкове виконання службових обов'язків» та наказом Держкомспорту України від 29.12.2002 р. N° 2850 «Про затвердження Порядку виплати щомісячної надбавки за вислугу років і Порядку виплати щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків окремим категоріям працівників спортивних шкіл усіх типів та спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю», зареєстрованим у Мін'юсті України 18.02.2003 р. за № 135/7456, керівникам, їхнім заступникам з основного виду діяльності, тренерам-викладачам, інструкторам-методистам, акомпаніаторам спортивних шкіл усіх типів та тренерам-викладачам спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю виплачується щомісячна надбавка за вислугу років та щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

   З метою збереження висококваліфікованих тренерсько-викладацьких кадрів, керівних працівників спортивних шкіл, навчальних закладів спортивного профілю, які здійснюють навчально-виховний процес, було ухвалено названу постанову.
   Водночас наказом Мінсім'ямолодьспорту України від 23.09.2005 р. № 2097 «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» (зі змінами) затверджено умови оплати праці, які забезпечують матеріальне стимулювання працівників спортивних шкіл через виплату надбавок у розмірі до 50% посадового окладу (ставки заробітної плати) за високі досягнення в праці, за виконання особливо важливої роботи, за складність, напруженість у роботі, а також преміювання працівників відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи відповідно до затвердженого керівництвом школи положення про преміювання.
   Крім того, згідно з п. 5 додатка 7 до цього наказу керівникам, їхнім заступникам, фахівцям, службовцям спортивних шкіл усіх типів, навчальних спортивних закладів за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу підготовки висококваліфікованих спортсменів до складу національних збірних команд України — на період перебування спортсменів у складі збірних команд України — встановлюється надбавка в розмірі до 50% посадового окладу. Також наказом № 2097 передбачено видатки на виплату допомоги на оздоровлення, які підлягають обов'язковому включенню в структуру видатків на оплату праці під час формування проекту кошторису на плановий рік.
   Ураховуючи актуальність питань щодо матеріального стимулювання працівників спортивних шкіл, навчальних закладів спортивного профілю, під час складання проектів річних кошторисів цих закладів слід передбачати асигнування на виплату матеріальних заохочень, які згідно із Законом України «Про оплату праці» є складовою частиною фонду заробітної плати. Проте пунктом 14 Заходів щодо економного та раціонального використання коштів державного бюджету, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.03.2014 р. № 65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету», визначено встановлення та здійснення нарахування підвищень до посадових окладів (ставок заробітної плати), надбавок, доплат допомог, винагород, премій та інших заохочувальних виплат працівникам виключно в межах фонду оплати праці, затвердженого в загальному та спеціальному фондах бюджету.

Джерело:   Про матеріальне заохочення працівників  // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 10.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар