Translate

пʼятницю, 23 жовтня 2020 р.

Про допомогу на оздоровлення та надбавку за вислугу років

    Працюю 15 років у національному академічному театрі художником-виконавцем. Мені не виплачують надбавки за вислугу років і допомоги на оздоровлення. Чи правомірно це?
К. Верба, Київська обл.

    Відповідь. За частиною 3 ст. 29 Закону України «Про культуру» працівники у сфері культури, педагогічні працівники закладів освіти сфери культури мають право на допомогу на оздоровлення під час надання Щорічної відпустки в розмірі посадового окладу, а також на матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань і доплату за вислугу років у розмірах і порядку, встановлених Кабінетом Міністрів України.   Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2015 р. № 1026 «Питання виплати працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів доплати за вислугу років, допомоги для оздоровлення та матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань» (зі змінами, далі — постанова № 1026) затвердження, зокрема, порядок виплати доплати за вислугу років і Перелік посад працівників державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів, які мають право на виплату зазначеної доплати (далі — Перелік).
    Відповідно до Переліку надбавка за вислугу років виплачується:

  •     директорові (завідувачу) клубного закладу, парку культури та відпочинку, центру (будинку) народної творчості, центру культури та дозвілля, іншого культурно-освітнього центру, його заступникам; завідувачеві філіалу (центру), атракціону, театру (літнього), його заступникам; начальникові (завідувачу) відділу (сектора) з основних видів діяльності, його заступникам;
  •     головному режисерові, балетмейстерові, художникові, хормейстерові, диригентові; керівникові художньому, диригентові, хормейстерові, балетмейстерові, режисерові, режисеру-постановнику;
  •     керівникові студії, творчого колективу (за видами мистецтва та народної творчості), музичної частини дискотеки, гуртка, самодіяльного об'єднання, клубу за інтересами, творчої майстерні (лабораторії), методичної служби; методистові, акомпаніаторові, концертмейстерові, організаторові культурно-дозвіллєвої діяльності, художникові усіх категорій.

    Пунктом 2 постанови № 1026 передбачено виплату допомоги на оздоровлення під час надання щорічної відпустки в межах фонду оплати праці, затвердженого на відповідний рік, у розмірі посадового окладу (ставки заробітної плати).
   Доплата за вислугу років працівникам державних і комунальних клубних закладів, парків культури та відпочинку, центрів (будинків) народної творчості, центрів культури та дозвілля, інших культурно-освітніх центрів виплачується в межах фонду оплати праці працівників, затвердженого на відповідний рік (п. З постанови № 1026).

Джерело:    Про допомогу на оздоровлення та надбавку за вислугу років // Праця та зарплата. - 2020. - № 20. - С. 7.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

 

Немає коментарів:

Дописати коментар