Translate

понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Про додаткову відпустку чорнобильцю

    До установи у червні 2019 р.  було прийнято працівника з числа осіб, постраждалих унаслідок Чорнобильської катастрофи категорії 1. У грудні 2019 р. працівник подав заяву на одержання додаткової відпустки тривалістю 14 робочих днів зі збереженням зарплати.
    Чи мав такий працівник, крім заяви, подати ще довідку з попереднього місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався?
С. Шаповал, Київська обл.

    Відповідь. За частиною 1 ст. З Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) на бажання працівника в разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.    Пунктом 22 ч. 1 ст. 20 і п. 1 ч. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, віднесеним до категорій 1 та 2. державою гарантовано компенсації та пільги, зокрема щодо отримання додаткової відпустки зі збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.
    Ця додаткова відпустка належить до інших видів відпусток, установлених законодавством (ч. 2 ст. 4 Закону). Така відпустка є гарантованою державою пільгою, а тому роботодавець зобов'язаний забезпечити право працівника на відпустку впродовж календарного року. На відміну від щорічних відпусток, ця відпустка не пов'язана з робочим процесом і надається незалежно від часу роботи на підприємстві, в установі, організації. Ця відпустка не продовжується на період святкових і неробочих днів та в разі тимчасової непрацездатності не ділиться на частини, не переноситься на наступний рік, а також за неї не провадиться виплата грошової компенсації.
    Оскільки працівник із числа осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1 чи 2, повинен скористатися правом на додаткову відпустку тривалістю 16 календарних днів упродовж календарного року, крім заяви про надання такої відпустки, він має подати роботодавцеві довідку з попереднього Місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався. 

 Джерело:    Про додаткову відпустку чорнобильцю  // Праця та зарплата. - 2020. - № 20. - С. 10.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар