Translate

вівторок, 19 січня 2021 р.

Календар правових дат

Січень

 
  20 січня
  День солідарності з дітьми вулиці
     Історію виникнення цього дня встановити не вдалося. Та його  актуальність – поза будь-яким сумнівом! В Україні не прийнято вживати словосполучення «діти вулиці»… Напевно, тому, що вулиці різні, проблемні ситуації у дітей – різні, «вхід» і «вихід» з вулиці абсолютно індивідуальні! Вулиця – те місце, де дитина працює, спілкується, грається, навчається «виживати» в екстремальних умовах, де відчуває «лікоть приятеля», свою захищеність... А чи відчуває дитина захист своїх прав від влади, від сім’ї, громади, кожного з нас?
22 січня

День Соборності України
   Свято офіційно встановлене 1999 року, враховуючи велике політичне та історичне значення об’єднання УНР і ЗУНР для утворення єдиної (соборної) Української держави.
   В українському національному календарі дата 22 січня посідає одне з провідних місць. Так, саме 22 січня 1918 року Універсалом Центральної Ради було проголошено незалежність Української Народної Республіки. Роком пізніше, 22 січня 1919-го, в Києві на Софійській площі проголосили Акт Злуки (об’єднання) українських земель у єдину Україну. Стверджувалось об’єднання двох тодішніх держав – УНР та ЗУНР, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій, – у єдину соборну Українську державу.
 
22 січня
Українська Центральна Рада прийняла Четвертий універсал
   Це державно-політичний акт, грамота-прокламація, що їх видавала Українська Центральна Рада для широкого українського загалу. Загалом УЦР було видано 4 універсали, які визначали етапи формування української державності – від автономії до повної самостійності.
   Четвертий універсал був виданий 22 січня 1918 року (за новим стилем) і декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».
 
27 січня
Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту
   27 січня 1945 року – день звільнення полонених нацистського концтабору Освенцім. Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення відзначати Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту саме 27 січня. Співавторами рішення виступили близько ста країн, засуджуючи будь-які прояви релігійної нетерпимості, переслідування чи насилля щодо окремих осіб чи общин, зумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями. Виконуючи цю резолюцію, Асамблея відкидає будь-які (цілковиті чи часткові) заперечення Голокосту як історичної події.

28 січня

Національний синьо-жовтий стяг Верховною Радою України затверджено Державним прапором України
   Цього дня Верховна Рада України офіційно затвердила синьо-жовтий стяг Державним прапором України. Постанова Верховної Ради України № 2067-ХХ1 від 28 січня 1992 року:
«Затвердити Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої – синього кольору, нижньої – жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3».
   Нагадаємо, що 23 серпня 2004 року Президент України Леонід Кучма підписав Указ № 987/2004 «Про День Державного Прапора України». Цим Указом «на вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України» встановлено в Україні нове свято – День Державного Прапора України, який щорічно відзначається 23 серпня.

28 січня

Міжнародний день захисту персональних даних
   День захисту персональних даних – міжнародне свято, яке щороку відзначається 28 січня. Мета цього дня – підвищення рівня інформованості та активного сприяння в захисті конфіденційності даних – насамперед особистого характеру, а також поширення передового досвіду і напрацювань у цьому плані в усьому світі. Нині відзначається в багатьох країнах світу: це Сполучені Штати Америки й Канада, понад 27 європейських країн. У Європі цей день називають Днем захисту інформації.
   Нагадаємо, що Конвенція про захист осіб стосовно автоматизованої обробки даних особистого характеру була прийнята Радою Європи ще 28 січня 1981 року. Ця конвенція у наш час, звичайно ж, зазнає доопрацювання та вдосконалення. Ставиться завдання знайти найбільш оптимальне відображення нових правових проблем і питань, викликаних активним технологічним розвитком. Приміром, прийнято Конвенцію про кіберзлочинність, захист цілісності даних та систем. Цим самим підкреслюється недоторканність приватного життя в кіберпросторі. Конфіденційність даних також захищається статтею 8 Європейської конвенції з прав людини.
 
29 січня
День пам’яті Героїв Крут
   Бій під Крутами – бій, що відбувся 16 (29) або 17 (30) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути й села Пам’ятного, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина. Одночасно з ним у Києві розпочалося третє більшовицьке повстання, яке змусило у вирішальний момент розвернути підкріплення, направлене на цей напрямок, на його придушення.
   Цей бій тривав 5 годин між чотиритисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.
Указ Президента України № 15/2007 «Про вшанування пам’яті Героїв Крут», за даними проєкту DilovaMova.com, був підписаний 15 січня 2007 року. 

Використані матеріали:
  1. Парламентський довідник знаменних і пам'ятних дат [Електронний ресурс] // Верховна Рада України : офіційний вебпортал парламенту України. —  URL: https://cutt.ly/6jSx2uc
  2. Бій під Крутами [Електронний ресурс] // Вікіпедія. — URL: https://cutt.ly/SjSx6BW  
  3. В Україні відзначають День Соборності [Електронний ресурс] // Укрінформ. — URL: https://cutt.ly/WjScRxf
  4. Календар прав людини [Електронний ресурс] // Council of Europe. — URL: https://cutt.ly/qjSvhyd
  5. Календар [Електронний ресурс] // DilovaMova.com / Ділова мова : публічне інтернет-видання. — URL: https://cutt.ly/QjSvVYe
  6. Календар знаменних та пам'ятних дат в 2020-2022 році [Електронний ресурс] // Інформаційно-освітній сайт. — URL: https://kuryliak.pp.ua/pub/5/28/
  7. Цей день в історії [Електронний ресурс] // Сьогодні в історії : сайт. — URL: https://today.org.ua/date/
  8. Юридична енциклопедія  : в 6 т. Т. 6. Т – Я / Ін-т держави і права ім. В. М. Корецького НАН України ; редкол.: Ю. С. Шемшученко (голова) та ін. – Київ : Українська енциклопедія імені М. П. Бажана, 2004. – 765 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар