Translate

понеділок, 18 січня 2021 р.

Набуття та припинення права власності на нерухоме майно на тимчасово окупованій території

   Після смерті батьків мені залишився у спадок будинок та земельна ділянка в Луганську. Підкажіть, як мені продати це майно, якщо я проживаю в м. Полтава.
Людмила Іваненко, м. Полтава

 


   Президент ВГО «Спілка фахівців з нерухомого майна України» Віктор НЕСИН

   Якщо було прийняте належним чином у спадщину нерухоме майно та є наміри його продати, за такої ситуації укладається два договори купівлі-продажу — окремо на земельну ділянку та на житловий будинок. Іноді може укладатися один договір купівлі-продажу — на житловий будинок і на земельну ділянку, однак це ускладнюватиме реєстрацію права власності на такі об’єкти.   Відповідно до ст. 126 Земельного кодексу України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Правовстановлюючим документом на вторинному ринку є відповідна угода, у даному випадку договір купівлі-продажу з долученим державним актом відчужувача (продавця), на якому нотаріусом та територіальним органом земельних ресурсів мають бути проставлені відповідні відмітки про перехід права власності. Істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок або земельну ділянку, є кадастровий номер земельної ділянки.
   Вам для оформлення купівлі-продажу житлового будинку та земельної ділянки в Україні необхідно підготувати наступний перелік документів: документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно; витяг з державного реєстру речових прав на нерухоме майно; паспорти та ідентифікаційні коди власника (ів); свідоцтво про шлюб (у разі, якщо власник (и) знаходяться в шлюбі); нотаріально посвідчена згода чоловіка або дружини власника (ів) на продаж нерухомого майна; дозвіл на продаж житла, виданий органами опіки та піклування за місцем реєстрації дітей або недієздатних осіб, якщо такі прописані чи є серед власників продаваного об’єкта нерухомості; експертну оцінку нерухомого майна; технічний паспорт на нерухоме майно; державний акт на землю та витяг з земельного кадастру (кадастровий номер земельної ділянки).
   Звертаю увагу, що, відповідно до ст. 11 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15 квітня 2014 №1207-VII (із змінами та доповненнями), на тимчасово окупованій території право власності охороняється згідно із законодавством України. За державою Україна, Автономною Республікою Крим, територіальними громадами, у тому числі територіальною громадою міста Севастополя, державними органами, органами місцевого самоврядування та іншими суб’єктами публічного права зберігається право власності та інші речові права на майно, у тому числі на нерухоме майно, включаючи земельні ділянки, що знаходиться на тимчасово окупованій території.
   Набуття та припинення права власності на нерухоме майно, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, здійснюється відповідно до законодавства України за межами тимчасово окупованої території. У разі неможливості здійснення державним реєстратором повноважень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень на тимчасово окупованій території орган державної реєстрації визначається Кабінетом Міністрів України.
   На тимчасово окупованій території будь-який правочин щодо нерухомого майна, у тому числі щодо земельних ділянок, вчинений з порушенням вимог цього закону, інших законів України, вважається недійсним з моменту вчинення і не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов’язані з його недійсністю.
   З метою забезпечення та захисту прав та законних інтересів власників, інших правонабувачів нерухомого майна надання послуг з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень Міністерством юстиції України 28 березня 2016 було прийнято наказ №898/5 «Про врегулювання відносин, пов’язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно, що розташоване на тимчасово окупованій території України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 29 березня 2016 за №468/28598. Відповідно до положень зазначеного наказу, державна реєстрація права власності та інших речових прав на нерухоме майно, що розташоване в межах території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, а також тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, проводиться незалежно від місцезнаходження такого майна.

  Ведення реєстраційних справ у паперовій формі щодо нерухомого майна, що розташоване в межах тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, забезпечує Східне міжрегіональне управління Міністерства юстиції (м. Харків).

Режим доступу 

Немає коментарів:

Дописати коментар