Translate

суботу, 16 січня 2021 р.

Особливості оформлення документів, які виникають через карантин та тимчасову окупацію окремих територій

    Мій чоловік — громадянин Італії, має посвідку на тимчасове проживання в Україні, яка закінчується через два тижні. Через пандемію коронавірусу він не може прилетіти, щоб її продовжити. Як бути у цій ситуації?
Т. Бартолі, м. Харків
    Начальник Центрального Міжрегіонального управління ДМС у м. Києві та Київській області Вячеслав ГУЗЬ

  Процедура документування іноземців та осіб без громадянства посвідкою на тимчасове проживання в Україні регулюється Законом України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» від 22 вересня 2011 року №3773-VI (із змінами та доповненнями), Законом України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» від 20 листопада 2012 року №5492-VI (із змінами та доповненнями) (далі Закон) та Порядком оформлення, видачі, обміну, скасування, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсною та знищення посвідки на тимчасове проживання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 25.04.2018 №322 (далі Порядок).

   Порядком не передбачено «продовження строку дії посвідки на тимчасове проживання». Натомість відповідно до пункту 19 Порядку, у разі закінчення строку дії посвідки документи для її обміну можуть бути подані не пізніше ніж за 15 робочих днів до дати закінчення строку її дії.
   Проте враховуючи, що в Україні триває адаптивний карантин і іноземець не зміг в установленому порядку звернутися до територіального органу/підрозділу ДМС із заявою про обмін посвідки на тимчасове проживання у зв’язку із установленням карантину, при тому, що строк звернення для оформлення документу настав у період установлення на всій території України карантину, то відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 березня 2020 р. №259 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції на період установлення на всій території України карантину» іноземець може подати документи на обмін посвідки у разі його в’їзду на територію України до закінчення терміну дії посвідки.
   Питання в’їзду на територію України іноземців та осіб без громадянства та виїзду з території України регулюються та контролюються Державною прикордонною службою України. Тому за роз’ясненням питання в’їзду на територію України громадянина Італії рекомендуємо звертатися до Адміністрації Державної прикордонної служби України.
   Якщо ж іноземець не в’їде на територію України до закінчення терміну дії посвідки, мова йтиме вже не про обмін посвідки, а про її оформлення.
   Якщо ми говоримо про оформлення посвідки на тимчасове проживання для громадянина Італії, який прибув в Україну з метою возз’єднання сім’ї з особами, які є громадянами України, то відповідно до пункту 32 Порядку, для оформлення посвідки на тимчасове проживання іноземець подає до територіального органу/підрозділу ДМС за місцем проживання такі документи:
   паспортний документ іноземця з візою типу D, якщо інше не передбачено законодавством і міжнародними договорами України (після пред’явлення повертається, копія додається). У даному випадку для оформлення посвідки громадянину Італії необхідно в’їхати в Україну по візі типу D-14; переклад на українську мову сторінки паспортного документа іноземця з особистими даними, засвідчений у встановленому законодавством порядку; дійсний поліс медичного страхування на весь строк дії посвідки та його копію; документ, що підтверджує сплату адміністративного збору, або документ про звільнення від його сплати (оригінал після пред’явлення повертається, копія додається).
   Також відповідно до підпункту 11 пункту 33 Порядку, додатково подаються:
   документ, що підтверджує факт перебування у шлюбі з громадянином України (оригінал документа повертається іноземцеві, а копія додається до заяви-анкети); паспорт громадянина України, з яким іноземець перебуває у шлюбі, який подається особисто громадянином України (оригінал документа повертається громадянину України, а копія додається до заяви-анкети).
   Якщо шлюб між громадянином України та іноземцем або особою без громадянства укладено за межами України відповідно до права іноземної держави, дійсність такого шлюбу визначається згідно із Законом України «Про міжнародне приватне право».
   Беручи до уваги вищезазначене, громадянину Італії необхідно оформити довгострокову візу типу D-14, яка видається для в’їзду в Україну з метою оформлення документів, що дають право на перебування або проживання в Україні на строк, що перевищує 90 днів. За відкриттям візи слід звернутися до закордонної дипломатичної установи України в Італії.

Режим доступу 


Немає коментарів:

Дописати коментар