Translate

пʼятницю, 30 грудня 2022 р.

Вебліографічний список «На допомогу ВПО»

    Внутрішньо переміщена особа – це громадянин України, іноземець або особа без громадянства, що перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру – тобто обставин, визначених у ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».
    Пропонуємо до вашої уваги анотований вебліографічний список «На допомогу ВПО». Він являє собою добірку корисних сервісів та мобільних додатків, які стануть у пригоді внутрішньо переміщеним особам і допоможуть адаптуватися на новому місці проживання.
    Список розрахований на всіх, хто шукає необхідну інформацію за допомогою інтернет-ресурсів.

    Безкоштовне житло [Електронний ресурс] // Допомагай [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://dopomagai.org/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація стосовно безкоштовного тимчасового житла у безпечних містах України або за кордоном, яке надають небайдужі люди.

    Внутрішньо переміщені особи (ВПО) [Електронний ресурс] // Урядовий контактний центр UNHCR [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://ukc.gov.ua/folder/dlya-vnutrishno-peremishhenyh-osib/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про оформлення допомоги ВПО на проживання, оформлення та видачу довідки внутрішньо переміщеним особам.

    Внутрішньо переміщені особи [Електронний ресурс] // ЦЕНТР ПРАВОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ [блог]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://bit.ly/3vqONgU (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація для внутрішньо переміщених осіб стосовно медичних послуг, житлових програм і пільг, оформлення спадщини тощо.

    Всі ліки з тисяч аптек на одному сайті [Електронний ресурс] // Liki24 [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://liki24.com/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Онлайн-замовлення та доставка ліків.

    Де знайти ліки, пальне або притулок? Онлайн-мапи, які допомагають під час війни [Електронний ресурс] // #ШоТам [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://shotam.info/de-znayty-liky-palne-abo-prytulok-onlayn-mapy-iaki-dopomahaiut-pid-chas-viyny/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Після повномасштабного вторгнення російських окупантів більшість звичних для нас речей стали обмеженими. Аби українці змогли забезпечити себе та близьких продуктами харчування, водою, ліками, пальним або вибрати безпечне місце, в Україні створюють онлайн-мапи з актуальною та корисною інформацією.
    ШоТам публікує добірку інтерактивних мап, які можуть бути корисними під час війни.

    Довідник ВПО [Електронний ресурс] // Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://minre.gov.ua/page/dovidnyk-vpo (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про місця компактного проживання (МКП) внутрішньо переміщених осіб, кількість ВПО, психологічна допомога населенню, що постраждало внаслідок воєнної агресії РФ проти України.
    
    Електронний кабінет водія [Електронний ресурс] // Головний сервісний центр МВС [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://hsc.gov.ua/elektronnij-kabinet-vodiya/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Онлайн-сервіс, який надає всю актуальну інформацію про твої транспортні засоби, а також можливість скористатися деякими послугами сервісних центрів МВС онлайн.

    Єдине соціальне середовище зайнятості [Електронний ресурс] // Державний центр зайнятості [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://www.dcz.gov.ua/ (дата звернення 28.12.2022).
    Швидкий пошук вакансій та резюме по всій Україні, онлайн-запис на прийом у Центр зайнятості тощо.

    Житло для біженців [Електронний ресурс] // Прихисток [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://prykhystok.gov.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про варіанти розміщення внутрішньо переміщених осіб, доступне житло.

    Інформаційно-ресурсний центр «Взаємодія» [Електронний ресурс] // Взаємодія [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://viyna.net/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про дії у надзвичайних ситуаціях, довідки, мапи, електронні ресурси для постраждалого населення тощо.

    Інформаційний дашборд про кількість вільних місць для тимчасово евакуйованих осіб [Електронний ресурс] // Там, де вас чекають [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://public.tableau.com/app/profile/hum6904/viz/free_posel/Dashboard1 (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    На порталі ви можете перевірити, наскільки завантажені комунальні прихистки в різних областях. Також ви можете напряму звернутись у контакт-центри, які проконсультують вас щодо розміщення.

    Корисна інформація для переселенців [Електронний ресурс] // ГО «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ» [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://www.vplyv.org.ua/archives/category/korysna-informacziya-dlya-pereselencziv (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.

    Корисна інформація для людей, які постраждали від конфлікту в Україні [Електронний ресурс] // Товариство Червоного Хреста України [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://www.dk.od.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Товариство Червоного Хреста України з 24 лютого 2022 року мобілізувало всі сили та ресурси для оперативного реагування на гуманітарну кризу, яка виникла від розгортання збройного конфлікту в Україні. Основне завдання організацій Товариства – забезпечення базових потреб, що наразі виникають у людей, які тікають від війни та розпочинають жити на новому місці.

    Мапа закладів, які працюють під час відключень світла [Електронний ресурс] // ЛУН Місто [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://cutt.ly/QMjPfdp (дата звернення 28.12.2022).

    Освітній чат-бот [Електронний ресурс] // Освітній чат-бот . – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://t.me/EducationUaBot (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про онлайн-навчання в Україні; пошук садочка, школи або коледжу за кордоном; відновлення особистих документів про освіту; онлайн-навчання в Україні; продовження викладання та роботи під час війни; повернення до навчання незалежно від місця перебування.

    Первинна консультація у сімейного лікаря для ВПО: як отримати [Електронний ресурс] // Урядовий портал [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://www.kmu.gov.ua/news/pervynna-konsultatsiia-u-simeinoho-likaria-dlia-vpo-iak-otrymaty (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    У період воєнного стану діє спрощений доступ українців до первинної медичної допомоги. Це стосується і внутрішньо переміщених осіб.
    Інформація про те, як отримати первинну медичну консультацію внутрішньо переміщеній особі.

    Пошук актуальних рейсів [Електронний ресурс] // Укрзалізниця [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://uz-vezemo.com/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Електронний сервіс для перевірки часу затримки рейсів, міжнародних та евакуаційних маршрутів тощо.

    Платформа «єДопомога» [Електронний ресурс] // єДопомога [платформа]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://edopomoga.gov.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Тут ви можете дізнатися, як отримати гроші від держави, залишити заявку на допомогу або запропонувати підтримати інших у забезпеченні продуктами харчування, одягом, ліками тощо.

    Портал електронних послуг [Електронний ресурс] // Пенсійний фонд України [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://portal.pfu.gov.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Отримання довідки ОК-5 та ОК-7, подання заяв до ПФУ, запис на прийом онлайн.

    «Пункти незламності» в Україні: як знайти найближче місце зі зв’язком, Інтернетом та світлом [Електронний ресурс] // ТСН [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/punkti-nezlamnosti-v-ukrayini-yak-znayti-nayblizhche-misce-zi-zv-yazkom-ta-svitlom-2209738.html (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    На сайті міститься інформація про роботу «Пунктів незламності», яких наразі в Україні налічується понад чотири тисячі. Там є електрика, мобільний звʼязок та Інтернет, тепло, вода, аптечка.

    Список усіх укриттів по всій Україні [Електронний ресурс] // ТСН [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/spisok-usih-ukrittiv-po-vsiy-ukrayini-1986994.html (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    На сайті зібраний перелік усіх інтерактивних карт з укриттями в різних областях.

    Соціальна допомога [Електронний ресурс] // Громадська організація «Десяте квітня» [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://www.dk.od.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Інформація про соціальну та правову допомогу уразливим групам: біженцям, внутрішньо переміщеним особам, особам без громадянства та іншим.

    Швидкий пошук допомоги в Україні [Електронний ресурс] // Паляниця.Інфо [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу https://palyanytsya.info/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Платформа створена Українською Волонтерською Службою спільно з IT-компанією SoftServe для допомоги людям у час повномасштабної війни.
    Паляниця.Інфо налічує понад 950 організацій та ініціатив, які регулярно оновлюються.
    Портал створений для того, щоби спростити пошук допомоги та зробити його ефективнішим. Організації розподілені за 15-ма категоріями, актуальними під час війни, та розподіляються за локаціями в Україні.

    UNHCR Україна – Допомога внутрішньо переміщеним особам (ВПО), біженцям та шукачам притулку [Електронний ресурс] // UNHCR [сайт]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://help.unhcr.org/ukraine/uk/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.

    Юридичний порадник для ВПО [Електронний ресурс] // Юридичний порадник для ВПО [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://chatbot.r2p.org.ua/ (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Юридичний порадник дає відповіді на багато запитань, більшість яких може бути цікавою не лише переселенцям. 
    Інформація стосовно медичних та освітніх послуг, чинних житлових програм і пільг, оформлення спадщини, доступу до суду, підприємництва, сімейних та інших питань тощо.

    Як оформити щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам [Електронний ресурс] // iGov – Портал державних послуг [портал]. – Електрон. текст. і граф. дані. – Режим доступу: https://igov.org.ua/subcategory/1/32/situation/49 (дата звернення 28.12.2022). – Назва з екрана.
    Цей портал зроблено волонтерською командою iGov у межах боротьби з корупцією в Україні та вдосконалення бізнес-процесів у наших державних органах. Тут зібрано послуги, які державні органи України надають громадянам та бізнесу.

Корисні додатки

Безпека

    У застосунку «Дія» зберігаються всі ваші важливі документи. У додатку можна отримати довідку внутрішнього переселенця, подати заяву на грошову допомогу (якщо у вашому регіоні досі ведуться бойові дії), заявити про майно, пошкоджене внаслідок дій окупантів.

    Додаток «Повітряна тривога» – для отримання сповіщень про повітряну тривогу у вашому регіоні.

Допомога (фінансова, психологічна, медична тощо)

    На цій мапі ви можете знайти всі можливі послуги, які надають для українців в Україні й за кордоном. Є житло, психологічна та медична допомога, їжа, перетримка тварин тощо.

    Державний ресурс з психологічної допомоги – poruch.me.
    Також шукайте підтримку в мобільному додатку «Teplo».

    Застосунок «Tabletki.ua» допоможе знайти необхідні ліки в найближчих аптеках.

    У додатку «Lepta» ви можете подати своє оголошення про необхідну фінансову допомогу або ж знайти ініціативу, яку підтримаєте матеріально.

Корисні канали й боти в Telegram

    На каналі "Робота термінова": https://t.me/robota_terminova ви можете знайти актуальні вакансії у різних регіонах.

@shelter_for_ukrainians_bot – бот, який допоможе знайти тимчасове житло.
@turbotnyk_bot допоможе отримати необхідні речі або тимчасове житло у ЦНАПах, що працюють як пункти турботи.
@Hotovyi_do_vsioho_bot – бот, який дає поради на воєнний час. Наприклад, як діяти в умовах небезпеки, що покласти у тривожну валізу тощо.
@saveua_bot – бот для пошуку волонтерів у певному регіоні.

Немає коментарів:

Дописати коментар